„Мюсюлмански братя“ обявиха мобилизация

h_50927924.jpg.1460x249x1„Мюсюлмански братя“ обявиха в неделя мобилизация на привържениците си след появилите се заплахи властта да разпръсне митинг в египетската столица.

Паралелно с барикадите около джамията Рабаа ал-Адауия, които ислямистите издигнаха миналата седмица, опасявайки се от силово разпръскване на седящата стачка, те заплашват да организират още поне три митинга в различни части на Кайро. За целта от различни краища на страната, най- напред от Бени-Суейф, Ел-Мини и Ел-Фаюма, с автобуси в столицата ще пристигнат участници в новите протестни акции. В петък те имат нагласата да превземат Тахрир и вече са предупредили привържениците на армията да освободят главния площад на страната, а също и района на президентския дворец „Ал-Итихадия“, където традиционно се събират противниците на ислямистите, предаде ИТАР-ТАСС.

„Искаме на Тахрир и „Ал-Атихадия“, за да видят всички колко много сме“, – заявявиха ислямистите. Решимостта на „Мюсюлманските братя“ продължава, въпреки предупрежденията, че подобно поведение ще предизвика „непредсказуеми последствия“.

Supporters of the Muslim Brotherhood attend a protest in support of ousted Egyptian president Mohamed MorsiХората в Кайро са измориени от нестабилността в страната и не могат да разберат защо полицията и армията бездействат. Вчера пресата не престана да популяризира противоречиви съобщения за предстоящите планове на управляващите около „разчистването на територията“.

Първоначално правителството обяви, че ще изключи тока и водата на всички, които портестират. Миналата нощ бе спряно осветлението в района на джамията, но по-късно министерството на енергетиката заяви, че причина за инцидента е била повреда на основен кабел, захранващ района.

Скоро след това в пресата се появиха изявления от вонен източник, от които стана ясно, че управляващите се отказват от плановете си да освободят площада от ислямистите. До късна нощ местните телевизионни канали пускаха съобщения, че на зазоряване ще бъде предприет опит със сила да се изтласкат протестиращите от територията на джамията, но по-късно бе обявено, че разчистване няма да има.

Supporters of the Muslim Brotherhood attend a protest in support of ousted Egyptian president Mohamed MorsiДнес под егидата на най-големия ислямски университет „Ал-Азхар“ се планира стартиране на диалог за примирие между всички политически сили в Египет, но още преди началото на мероприятието „Мюсюлмански братя“ категорично отказаха участието си, докато президентът Мохамед Мурси не бъде върнат на власт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s