Религиозните са по-глупави от атеистите / Independent

8Роб Уилямс

Психолози от университета в Рочестър откриха „стабилна отрицателна връзка между умствените способности и религиозността“, пише Independent, позовавайки се на публикации от списание Personality and Social Psychology Review.

В основата на публикацията, озаглавена „Взаимозамисимост между умствените способности и религиозността: мета-анализ и някои предполагаеми обяснения“,  са залегнали данните от 63 изследвания, проведени от 1928 до 2012 г. Анализът е проведен от група учени под ръководството на проф. Мирон Цукерман. Умствените способности са определени от авторите като „умение да се разсъждава, да се строят планове, да се решават проблеми, абстрактно да се мисли, да се осмислят сложните идеи, бързо да се мисли, да се извличат уроци от опита“.

От 63-те анализирани изследвания 53 показатели показали отрицателната корелация между умствените способности и религиозността, а 10 – положителна.

„Болшинството от съществуващите обяснения са обединени от общото послание – че религиозните вярвания са ирационални, че не са основават на науката, не се коренят на базата на проведен опит и в следствие на всичко това са непривлекателни за умните хора“, – цитира резултатите от изследването Independent.

Източник: Independent
http://www.independent.co.uk/news/science/religious-people-are-less-intelligent-than-atheists-according-to-analysis-of-scores-of-scientific-studies-stretching-back-over-decades-8758046.html

4 отговора на “Религиозните са по-глупави от атеистите / Independent

 1. Само като прочета коментара на В.Митев :“юдео-масонските среди“, „талибански атеизъм“ и т.н. категории и виждам в него ярко потвърждение на изводите направени от учените за това, че религията и глупостта вървят ръка за ръка!

  • Ами много ясно, че това ще виждате, господине, щом без капка срам сте се нарекъл „Син Пролетарски“. Вероятно само от скромност не сте се кръстил „Ленин“, „Сталин“ или „Берия“. От Вас нищо друго и не може да се очаква.

   Бих Ви препоръчал Уикипедия – „Списък с логически грешки“, или „Ефект на Дънинг-Крюгер“… Книгата на дякон Кураев „За вярата и знанието“ вече съм я препоръчал… Но невежите никога не искат да си повишат нивото. Вероятно от подсъзнателен страх, че би могло да се стигне до там, да се срамуват от себе си. Няма как да бъде убедена една жертва на споменатия ефект Дънинг-Крюгер, че не е умен, интелигентен и даже дълбоко просветен капацитет.

   Не само крадците викат „дръжте крадеца“. Много по-често глупакът има навика да се хили и да сочи с пръст – „егати глупака“… Стара и доказана истина. Но християнството се познава по това, че не е агресивно. Като не вярва някой – да не вярва, негова си работа. Докато атеистите обикновено имат морета и планини от екзалтиран „просветителски плам“, и горят и кипят от желание да убедят вярващите, че са идиоти. Ето на този им навик се съпротивлявам аз. И мисля, много съм даже умерен. Много бих могъл да им разкажа на атеистите за собствените им „научни убеждения“, но ме спират думите на Христос: „не хвърляйте бисера си пред свините, за да го не стъпчат с краката си и, като се обърнат, да ви разкъсат.“

   Толкова за нашето „християнско тъпоумие“.

   • Да се срамува от своят произход, може само оня който се страхува! Благодаря , че ме сравнявате с Ленин и Сталин! Надали съм достоен за такова сравнение, но вашата преценка наистина ми е приятна!
    Богът, това е само една необходима на човека, в определен етап от неговото низше развитие, протеза, когато науката не е била все още наука, а светът със своето поопознаващо никакъв „творец“ великолепие, е поставял своите належащи въпроси.
    Що се отнася до „неагресивността“ на християнството, достатъчно е да си спомним за кръстоносните походи, за изгорените на клада учени и стотиците нарочени за вещици жени… Отвратително, като всяка религия! Ами колко глави са фръкнали по заповед на княз Борис в името на новата религия?! Изобщо религията винаги е била със самочувствие за хуманизъм подкрепяно от сатъра на насилието!
    Идва време когато човечеството все повече и повече разбира, че необходимата на неговото далечно минало протеза -бог, трябва да бъде изхвърлена на боклука на историята! За сега на нея се подпира преди всичко експлоататорската буржоазия, като говори за християнски ценности и хуманизъм винаги когато в криза като днешната започва да губи равновесие и се почувства застрашена!

 2. Оооо, щом професор Цукерман (!) е провел този анти-религиозен „научен“ анализ, няма как да не му повярвам! Щом като това „изследване“ се рекламира от западните медии, веднага ми светва лампичката – кой го е поръчал, колко е чисто и какви цели преследва.

  Нищо ново, впрочем. Отдавна юдео-масонските среди, самите те крипто-религиозни, се стараят да насадят талибански атеизъм в световен мащаб. И никога не се отказват, без да подбират средствата. Те бяха идеолозите на комунизма, те са и днес новите „научни изследователи“ – този път не комунистически, а „либерални“… Новата им идеология малко се различава от старата. Същите примитивни доводи, „научни изследвания“ самоиздърпани за косата, същите атеистични басни за „примитивните вярващи глупаци“ и „умните учени-атеисти“… От времето на Достоевски досега нищо не се е променило – сещам се за типичната атеистична пропаганда описана в книгата му „Бесове“. Тя се повтаря и днес, 1 към 1 – същите подобни безумни доводи, смешни премитивни клишета и софизми. И същите изводи – „религията е опиум за народа“, „банда мошеници яхат народ от глупаци“ и какво ли не.

  Който иска да поспори, нека първо да прочете книгата на дякон А.Кураев „За вярата и знанието“. И ако има интелектуалния капацитет да я дочете до края, па и да я разбере, защото Кураев е професор – тогава нека да философства защо Гагарин не видял в космоса никакъв Бог. Ами заради това същото, заради което и неврохирурзите не виждат в мозъка никакъв ум. И заради същото, заради което хората в „Матрицата“ до смъртта си не можеха да предположат, че живеят в измислен свят на сънищата. Няма как да разбереш някои неща, ако не допуснеш тяхната трансцедентност. Но се иска интелект, за да разбереш какво изобщо означава това понятие… (Задача за домашно: преведете го на български!) Както винаги, липсата на интелект обвинява интелекта в собствения си недостатък. Ефектът Дънинг-Крюгер в действие – типичен пример…

  Наистина, какво да каже богословски грамотният човек за тази поредна провокация? Анатема на този „труд“! – отлъчвам, отхвърлям го от себе си! Мога само да съжаля и атеистичните „научни труженици“ (неизвестно защо, все предимно евреи), и техните жертви.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s