Индийска подводница се взриви (и видео)

KMO_088197_168927_1_t206Екипажът на индийската подводницата е загинал.

Миналата нощ на пристанището в Мумбай в резултат на пожар потъна подводницата „Синдуракшак“ от ВМС на Индия.

Първата информация за инцидента се появи в индийските средства за масова информация. Според съобщенията им, малко преди полунощ на борда на подводницата е възникнал пожар, който впоследствие е предизвикал потъването на подводницата. Министерството на отбраната на Индия спешно съобщи, че на борда на подводницата се намира 18-членен екипаж, който спешно е напуснал морския съд. „Остава, обаче, вероятността на подводницата да се намират хора, които са в капан“, – се казва в изявлението на военните. Средствата за масова информация добавиха, че след пожара е имало мощен взрив, уточнявайки, че по време на инцидента подводницата не е била в боен режим. Военните предполагат, че първоначално е имало взрив, който е довел до пожара. Пристигналите пожарни за няколко часа са потушили пламъците.

aac4d483c8806b70bd18e36edac96e52.0Подводницата е била ремонтирана и моденизирана в центъра за ремонт „Звездочка“ в Русия. Според договора от 4 юни 2010 г., в подводницата е бил разположен ракетен комплекс Club-S, а също повече от десет системи индийско и руско производство, в това число хидроакустичен комплекс Ushus и система за радиовръзка СCS-MK-2. Извършена била и модернизация на системата за охлаждане, ремонт на радиолокационната станция  Porpoise и други ремонтни работи, повишаващи бойните качества и безопасната експлоатация на подводницата. В пристанище Мумбай тя пристига на 29 април, придружава я група руски специалисти.

2013-08-14T025758Z_1726985748_GM1E98E0UCQ01_RTRMADP_3_INDIA-SUBMARINE-FIRE-pic4_zoom-1000x1000-33005Министерството на отбраната на Индия вече официално обяви за гибелта на екипажа. На мястото на произшествието пристигна главнокомандващият ВМС на Индия адмирал Девендра Кумар Джоши. Той ще ръководи комисията по разследване на случилото се. Представителят на „Звездочка“ вече заяви, че центърът е готов да окаже на индийците всякаква техническа помощ при разследване на произшествието.

Забележима е тенденцията за нарастване на военно-морския потенциал на Индия, която чрез мощния си икономически ръст получи възможност да започне реализацията на амбициозната програма за превръщането си в крупна морска държава, както и да получи контрол над Индийския океан.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s