Руската сексология заплашва гейовете / The Washington Post

A man carries flags at a rally in support of same-sex marriage at the State of California Supreme Court in San FranciscoЛори Есиг

„Ресторантьорите, които по съвместителство са престъпници, изискаха от нас няколко стотин долара, казвайки ни, че в противен случай ще съобщят на семействата и работодателите ни, че сме „педерасти и лесбийки“, – пише на страниците на The Washington Post социологът Лори Есиг, спомняйки си вечеря в руски ресторант преди 25 години. Авторът отбелязва, че по съветско време хомосексуалистите в СССР били хвърляни в затвор или в психиатрични клиники“.

По-късно, когато Русия става по-отворена страна, продължава Есиг, хомосексуалистите ще имат по-лек живот там. „Как така държава, в която има толкова висока мода, толкова маркови магазини, органически продукти, може така да се инати по отношение на антигейските настроения?“ На хомосексуалистите в Русия днес им е толкова трудно, колкото и по време на съветския режим, смята Есиг, припомняйки забраните за осиновяване и забраната за „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения“.

Есиг търси корените в историята. Днес на Запад хомсексуалността се смята за нещо напълно неизменно. Към този извод достигат в края на 19 век в Западна Европа и САЩ, благодарение на развитието на биологията и психологията, а също и на базата на промените в законодателството.

Но руската наука, според автора, винаги е твърдяла, че хомосексуализмът е „излечим“. Есиг описва „методите за лечение“, практикувани през 1990 -те години, когато тя самата изследвала въпроса: психотропни или хормонални препарати, изкуствена деабетична кома. На лесбийките препоръчвали да си сменят пола, защото „по логиката на руските психиатри те са мъже“.

По данни на Есиг, и днес много руски лесбийки попадат в психиатрични клиники, заради влечението си към жени. С други думи, лесбийките са смятани за „болни“, които трябва да се лекуват, а мъжете-хомосексуалисти – за „престъпници“, които трябва да бъдат наказани.

Вярно, че и на Запад някои смятат, че хомосексуализмът може да се лекува. „Но на Запад болшинството хора и голяма част от законите признават, че хомосексуализмът няма да изчезне, без значение дали това се харесва на някого или не. Руският подход към проблема се базира на повече от 100 години научна и юридическа мисъл, която разглежда хомосексуализма като временен и излечим проблем. Към това добавете и тревожните националистически традиции, които възприемат хомосексуалния секс като нещо  „чуждестранно“, като „заплаха за славянската душа“, – пише авторът.

Авторът завършва така: ако искаме да помогнем на руските сек-малцинства, трябва да осъзнаем, че Русия има специфична история по отношение на сексуалната ориентация.

Източник: The Washington Post

http://articles.washingtonpost.com/2013-08-09/opinions/41225606_1_gays-homosexuality-sochi

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s