Съмнения за законността на 27 смъртни наказания в САЩ

92Безпрецедентно решение на федералните власти в САЩ, преразглеждане на 27 стари наказателни дела, погрешни решения на съдебните експерти на ФБР.

До момента не е ясно погрешни ли са решенията по всички дела, преразглеждането продължава. Американските власти изискаха резултатите от лабораторните изследвания и други улики, върху които се базират съдебните решения.

Проверката може да се превърне в поредния аргумент за дебати около смъртното наказание. Много противници на смъртното наказание отдавна твърдят, че е време да се приме мораториум. Ако ДНК-тестовете докажат, че всички 27 наказания са справедливи, това ще потвърди становището, че системата работи. Но представители на ФБР заявиха, че имат намерение да потърсят наличните проблеми, дори при вече осъществена смъртна присъда на подсъдимия. „Ако има проблем, той трябва да се открие, да се помисли за неговото отстраняване, за да се убедим, че грешки няма да се случват“, – подчерта главният консултант на ФБР Ендрю Вайсман.

Лабораторията на ФБР изследва повече от 21 хиляди случая, от които 120 бяха признати за потенциално проблемни. Проверката се провежда заедно с департамента на правосъдието, консултанти са Innocence Project и Националната асоциация на адвокатите по наказателно право, съобщава Washington Post.

Миналата година американското издание съобщи за погрешни смъртни присъди. Изясни се, че неправилно извършваните изследвания на косите „посочват“ за виновни хора, неизвършили престъпление, при това властите са знаели за проблема, но не са предприели никакви мерки и не са предупредили адвокатите.

Още от 1970-те години лабораторията на ФБР в отчетите си подчертава, че съвпадението не може да бъде използвано като доказателство, но няколко агенти използвали резултатите от експертизата като несъмнено доказателство за съпричастност на подсъдимите към престъпленията. Това се отнася не само за съпоставката на косите, но и за отпечатъци от пръсти и други аналогични експертизи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s