Австралийски учени създадоха лекарство против рак

Woman Holding VitaminsАвстралийски учени създадоха ново лекарство, което ще извърши революция в борбата с онкологичните заболявания, каза в четвъртък професорът от университета в Нов Южен Уелс Питър Ханниг.

В интервю за телевизия  9News той каза, че новото лекарство ще въздейства върху отговарящия за клетъчната архитектура белтък тропомиозин, докато до момента лекарствата от този род разрушават друг аналогичен белтък – актин.

„Един от главните проблеми е, че актинът, който влиза в състава на поразените от рака клетки, практически с нищо не се различава от актина в клетките на сърдечния мускул. Ние открихме, че тропомиозинът в раковите клетки има съвсем други особености, сравнявайки го с тропомиозина в здравите клетки на организма“, – допълни ученият.

„Нашето лекарство предизвиква унищожаване на раковите клетки, при това процесът протича достатъчно бързо“, – поясни Ханинг.

Той уточни, че здравите клетки си остават неутрални. Според думите му, проведените изследвания показват, че лакарството действа срещу всички видове рак.

„Никой още не е успял да създаде подобно лекарство“, – подчерта ученият.

Ханинг допълни, че първоначално изследванията се провеждани с помощта на компютърни технологии. Медиците от университета в Нов Южен Уелс моделирали 25 хиляди варианти за лекарството, но само един се оказал ефективен.

„Главната ни задача е в края на 2014 г. да преминем към изпитания на препарата върху болни от невробластома (трудно излечима форма на детски рак)“, – отбеляза Питър Ханинг.

Резултатите от работата на медиците от Сидни са публикувани в списание Cancer Research.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s