Путин заповяда засилена охрана на южните граници на Русия

142Президентът на Русия Владимир Путин заповяда на ръководството на Граничната служба да засили охраната на южните граници на страната, в Далечния Източ и в Арктика.

„Светът днес“ припомня, че ситуацията на Кавказ съвсем не е стабилна, затова специалното внимание там е необходимо, предвид обстановката в Близкия изток. В същото време, поради извеждане войските на НАТО от Афганистан, съседите на Русия се нуждаят от подкрепата на Кремъл, защото през техните граници в страната вероятно ще бъдат насочени стотици тонове хероин. Но не само южните граници на Русия трябва да се наблюдават специално. Арктика с всеки изминал ден се превръща във все по-голяма и по-важна стратегическа ценност. Тя е богата на въглеводороди и прясна вода, през нея преминава Северният морски път, който може да промени състоянието на световната логистика.

„Особено внимание, разбира се, трябва да се обърне на охраната на държавните граници, няма второстепенни неща, но особено внимание трябва да се обърне на юга, в Северен Кавказ, върху сътрудничеството с колегите в средиземноморските републики, имайки предвид ситуацията в Афганистан, Далечния Изток и арктическата зона“, – каза Путин на среща с ръководителя на Граничната служба на Русия Владимир Кулишов.

От своя страна Кулишов съобщи, че за тази година са постъпили повече от 300 заявки от съдове за преминаване през Северния морски път, расте процентът на чуждестранни морски съдове, във връзка с което граничарите работят върху инфраструктурата в този регион.

Според думите му, през септември във Владивосток ще се състои среща на ръководителите на граничните служби от северната част на Тихия океан (САЩ, Япония, Русия и Южна Корея), по време на която ще се обсъждат въпроси за съвместната дейност за защита на биоресурсите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s