Факелът на войната

misir21kasim2011-9Алексей Д, експерт по Близкия Изток, постоянно пребиваващ в ОАЕ

Египет е държавата, която е решено да бъде унищожена. Решено е тя да се унищожи като самостоятелна силна държава от Близкия Изток и Северна Африка. Египет трябва да се превърне в колония и да храни сюзерените си.

606x341_233798_defiant-mursi-supporters-call-for-През призмата на тези тезиси трябва да наблюдаваме ситуацията в страната.

Няколко прости и очевидни факти за всички аналитици и есперти по Близкия Изток:

– Щаб-квартирата на „Мюсюлмански братя“е разположена в столицата на Катар Доха. Тъкмо там. И всички решения се приемат според думата на емира на Катар, който щедро финансира организацията.
– Интелигенцията на Египет е напълно подчинена на Саудитска Арабия. Всички офиси на НПО на САЩ, които уж бяха закрити след свалянето на Мубарак, в действителност бяха преправени като центрове за икономическа помощ на името на Абдел Азиз ибн Сауда. Напълно е очевидна връзката, нали?! Нещо повече, съхрани се цялата щаб квартира на сътрудниците, които до момента работеха „в името на демокрацията и свободата“.

soi– Армията на Египет е единствената сила в страната, която управлява самостоятелно.

Първоначалният сценарий беше да се разгори гражданска война между ислямисти и интелигенция. В даден момент армията осъзна необходимостта от свалянето на Морси, за да възстанови реда в страната, за да излезе тя от кризата, в която попадна. Разбира се, че армията наруши редица конституционни закони. Случи се военна революция.

Всички играчи, а именно Катар, Саудитска Арабия и САЩ бяха изненадани. Но като цяло всичко това им помогна, защото тъкмо свалянето на Морси беше тази стъпка, която застави неговите привърженици още по-ожесточено да се противопоставят. И ролята на Саудитска Арабия започна малко по малко да затихва. Сега вече има кървави битки в Египет – Армията е против ислямистите.

Факелът на войната най-сетне се разгоря. Те постигнаха целта си. Редица журналисти вече описват ситуацията в Кайро като фронтова линия. Стрелят и тези, и другите-. Жертви има и от едната, и от другата страна. Обърнете внимание върху реакцията на западните страни. „Бъдете сдържани, господа“. Така реагират те. Нито дума за демокрация, за правата на протестиращите и прочие.

Gulf_of_Suez_from_orbit_2007Египет няма да бъде разчленен, както напривиха с Ирак. Египет го искат цял. Да го вземат и да го включат като част от своята държава. Първоначално като колония. И да източват от него икономически ресурси. А после, когато източат всичко нужно – просто ще присъединят и земята , за да се разширят. Западът е в дъното на всичко това.

ISS016-E-19375

Суецкият канал отново ще отиде в западни ръце. Вярно, сега ще бъде в ръцете на САЩ и Великобритания. Обърнете внимание! Франция не реагира на събитията в Египет. Ама никак не реагира. Защото няма да получи никакви бонуси. Вземайки Суец под контрол, англосаксонците напълно ще контролират морската търговия.

SuezCanal

Стабилен Египет в момента не е нужен на никого. На тях им е нужен слаб Египет. На тях им е нужна гражданска война в Египет. Не като в Сирия. А истинска, гражданска. Която да унищожи египетската армия, да избие голяма част от населението, да разруши инфраструктурата. И чак тогава центровете с икономическа мощ на името на Абдел Азиз ибн Сауда ще заработят в пълна сила.

Един отговор на “Факелът на войната

  1. Свърши ли детската приказка за „спонтанната арабска пролет“ и „демокрация“?Озъби ли се отдолу крайния ислям и Запада със САЩ? В Египет ще се избият,Сирия е пред разруха-ние няма ли да се възмутим и вземем страна-нали искаме да изградим гражданско общество?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s