Opportunity търси следи от катастрофата, лишила Марс от вода

e3cb9b3870Марсоходът се отправи към точка Соландер-пойнт, където има геологични залежи, сформирани преди няколко милиарда години, когато прясната водна среда на Марс се превърнала в кисела.

Марсоходът Opportunity, работещ на Марк вече почти десет години, започна изследвания върху геологичните следи от най-голямата екологична катастрофа, в резултат на която на Червената планета изчезнала прясната вода, пригодна за живот, съобщи НАСА.

942250607Преди три месеца марсоходът се насочи от точка Кейп-Йорк, където той работи три години, към точка Соландер-пайнт, където се намират геологичните залежи, сформирани преди няколко милиарда години, когато прясната водна среда на Марс се превърнала в кисела.

„Пътешествието от 2.4 км премина добре. Opportunity вече е съвсем близо до Соландер – пойнт…Имаме време за изследвания върху контактите между двата геологични слоя“, – каза Мат Голобек от Лабораторията за реактивно движение към НАСА.

956512306Марсоходът Opportunity пристигна на Марс на 3 януари 2004 г. Днес той изследва западната страна на 22-километровия кратер Индевър, където се намират и Кейп-Йорк, и Соландер-пойнт.

На новото място ще се изследва контактът между слоя на Барнс, състоящ се от сулфатни минерали, формирали се в кисела среда и по-древни слоеве, попаднали на повърхността след удара от метеорит, в резултат на който възникнал кратера Индевър. Тези древни слоеве, както твърдят учените, може би съдържат минерали, формирали се в присъствието на прясна вода.

956512782На южното полукълбо на Марс, където се намира марсоходът, настъпва зимата, интензивността на слънцето пада, намалява и потокът от енергия от слънчевите батерии на Opportunity. Но учените се надяват, че марсоходът ще може да работи и през зимата.

atardeceenmarteESP_021536_1780merOpportunitySol2476_KremerPIA03240PIA05163PIA15689

Един отговор на “Opportunity търси следи от катастрофата, лишила Марс от вода

  1. Горе написаното е фантазия от начало до край.
    Нека САЩ да повторят днес … поне един полет до Луната и след това да ни занимават с МАРС.
    Да отидат, кацнат и се върнат от луната живи и здрави.
    А марсохода и разходките са приказки от 1001 нощ за будалите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s