Китай: САЩ демонизират Русия, за да отклонят подозренията от себе си / South China Morning Post

china-48В последно време все по-често в различни средства за масова информация от САЩ се появяват статии с критика по адрес на Русия. Според журналист от South China Morning Post, така Америка се опитва да отклони внимането от греховете на собствената си политика.

„Светът днес“ смята, че критиката към Русия от страна на западната преса означава само едно, че руската страна действа правилно.

На особена демонизация е подложен президентът на Русия Владимир Путин, върху когото акцентират критиката си англоезичните средства за масова информация. Китайският автор смята, че подобно поведение имат западните медии и към Китай. Според него, страната му била засипвана от цунами от „лоши новини“.

cb7484281a1b36e67d46ef6de3730b165d75ac14Британският тв канал Channel 4  показал в неотдавнашния си новинарски блок тема, посветена на влошаване отношенията между Москва и Вашингтон, съпровождайки информацията с отвратителни коментари по адрес на Путин. После каналът разкритикувал „законите, насочени против хомосексуалистите“, приети в Русия, и анализирал „призивите за бойкот на зимната Олимпиада през 2014 в Сочи“.

CBS, Huffington Post, Sky News, BBC и други англоезични средства за масова информация неотдавна публикували материали за преследване на хомосексуалисти и лесбийки в Русия. А на един от журналистите от американското издание The Daily Beast настоящата ситуация в Русия му напомняла „за последните дни на Ваймарската република и началото на Третия Райх“. Според автора на статията, причината за подобна антируска риторика е очевидна: това е отказът на Русия да екстрадира разобличителя Едуард Сноудън, който в родината си е заплашван от „издевателства и 100-годишен затвор“.

„Пропагандната машина на Вашингтон си играе с огъня. Те рискуват да разпалят нова студена война, която ще продължи достатъчно дълго“, – пише в статията си South China Morning Post. Целта на Вашингтон е да застави света да забрави за американските престъпления – „убийството на невинни хора без съд и следствие от американската армия“…И в това, смята изданието, се проявява „лицемерието“ на Америка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s