Конгресът на САЩ: за и против Русия

Russia's President Vladimir Putin meets with U.S. President Barack Obama before the G20 summit in Los CabosСред републиканците в конгреса на САЩ няма единство по отношение на Русия, в светлината на случилото се около предоставянето на убежище на бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън и решението на президента на САЩ Барак Обама да отложи визитата си в Москва. Подобен разнобой е виден от телевизионните интервюта, които в неделя дадоха представителите на двама видни представители на републиканската партия в САЩ.

Влиятелният американски сенатор Джон Маккейн отново си позволи цяла серия от извънредно твърди изявления към Русия. В ефира на телевизия „Фокс нюз“ той нарече „символичен“ отказа на Барак Обама да се срещне с Владимир Путин.

Сенаторът призова Вашингтон „да разшири действието на Закона Магнитский“, целящ привличане към отговорност на хора, съпричастни към нарушаване правата на човека в Русия. Сенаторът призова още да се приеме Грузия в НАТО, да се продължи разполагането на ПРО в Европа. „Жалко е да се разбере, че американо-руските отношения не са приоритет за господин Путин“, – каза той.

Маккейн продължи, че Обама „недостатъчно добре осъзнава какъв е Путин“. Според думите му, „той е стар полковник от КГБ“. „Няма илюзии, че той не се интересува от американо-руските отношения, той продължава да тревожи собствения си народ, средствата за масова информация, продължава да блокира приемането на жизнено важни резолюции в Съвета по безопасност към ООН по отношение режима на Башар Асад в Сирия“, – каза сенаторът.

Разбира се, беше засегната темата Сноудън, който разсекрети информация за следенето от страна на Агенцията за националната сигурност на САЩ. „Очевидно е, че предоставянето от страна на Русия на убежище на господин Сноудън, е показател за извънредно лошите отношения между САЩ и Русия“, – каза Маккейн.

Диаметрално противоположна гледна точка по отношение на Русия изказа в интервю за телевизия CNN влиятелният член на палатата на представителите, републиканецът от щата Калифорния Дан Роербекър, шеф на комитета за Европа, Евразия и по въпросите за новите заплахи. Според него, решението на Москва да предостави убежище на Сноудън не е по отношение на САЩ „толкова голям недружелюбен жест, както някои се опитват да внушават“.

„Добрите отношения с Русия са задължителни. Но администрацията на САЩ отблъсква Русия, защото за нас и до момента тя си остава такава, каквато е била и по време на студената война. А това не е добре за нас, както и за целия свят“, – каза републиканецът.

„Фактът, че Русия предостави на Сноудън убежище е много символичен, – смята конгресменът. – Аз работих като спичрайтър за президента Роналд Рейгън и знам болшинството от множеството му речи по отношение на СССР. Тогава ние бяхме против СССР, защото онази държава контролираше и следеше народа си“. Според думите му, „сега много неща, които в миналото смятахме за зло на СССР, виждаме в собствената си държава“.

Законодателят смята, че с действията си „Сноудън просто ни предупреждава, че трябва да действаме по друг начин“.

Роербекър е сигурен, че САЩ „се нуждат от помощта на Русия на международната арена. Партньорството с Русия ни е необходимо за собствената ни национална сигурност. И в тази ситуация аз не бих атакувал президента Путин и не бих го превръщал във враг, заради Едуард Сноудън. Ние се нуждаем от помощта му“, – каза той.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s