Тайната история на самолет U-2 / Foreign Policy

12_04Джефри Ричелсън

Наскрото разсекретен доклад на ЦРУ, разкриващ тайната на най-знаменития американски самолет-шпионин и загадъчната „Зона-51“ в Невада

Списанието публикува статията на Джефри Ричелсън, старши научен сътрудник в Архива на националната сигурност на САЩ. Разсекретена е историята за самолет U-2 – „ЦРУ и въздушното разузнаване: програма U-2 и и OXCART, 1954-1974“.

През 1955 г. високопоставен сътрудник на ЦРУ издал чек за 1. 25 млн долара и го изпратил на домашния адрес на старши инженера на завод Lockheed.  „ЦРУ имало намерение да подпише договор с Lockheed за строителството на 20 самолета U-2 за 22.5 млн долара, но компанията се нуждаела от спешна парична субсидия, за да започне работа. ЦРУ можело да финансира секретни програми от рода на U-2, използвайки т.нар. „неотчетни средства“, – пояснява авторът.

1273687856_20_u2Програма U-2 е повод за гордост сред разузнавателната общност в САЩ, твърди авторът. „Тя не била прекратена дори тогава, когато на 1 май 1960 г. над СССР свалили Франсис Гари Пауърс. Самолетът продължавал да шпионира за ЦРУ до 1974 г., а неговата най-свежа версия се използва от ВВС и днес“, – пише авторът.

Много години ЦРУ пазело информацията за U-2. Но в разсекретения документ се съдържат нови данни: например, за участието на Великобритания в програма U-2, в това число при полети над СССР. Разказва се за разузнавателни полети на тайвански летци над Китай. Сред местата, в които се е използвал U-2, са споменати Индия, Индонезия, Тибет, а също Франция („по-точно, опитите на френските ядрени изпитатели в Тихия океан, фотографирани единствено от U-2, който бил базиран на авионосец“, пояснява авторът).

В документа фигурира и „Зона-51“, за която има немалко слухове от конспиративен вид. Факт е, че това е секретна база в Невада, в която са провеждани изпитанията на U-2 и други самолети-шпиони. „Има разсекретена карта, на която е показано истинското ментонахождение на „Зона-51“, – пише авторът.

Според документа, след китайско-индийската войда от 1962 г. ЦРУ тайно помогнало на Индия, осъществявайки полети на U-2 над позициите на китайската войска.

Източник: Foreign Policy

http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/08/15/secret_cia_report_u2_spy_plane_area_51

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s