В петък армията в Египет надви ислямистите

photo_98954За изминалото денонощие в Египет са арестувани хиляди членове на „Мюсюлмански братя“, съобщи Agence France-Presse в събота, 17 август, позовавайки се на изявление на ръководството на полицията.

„Светът днес“ съобщава, че петък беше относително спокоен ден, което може да се смята за провал на Запада по отношение на Египет. Не е изключено армията да се е повлияла от разговора на официален Египет с министъра на външните работи Сергей Лавров, а също и от пристигането на тайнственния гост в страната, за когото писахме вчера, който се предполага, че е от Русия. При всички положения, петъчният ден може да се охарактеризира като победа на армията на Египет. Страната,  обаче, продължава да е с единия крак в хаоса.

„Броят на задържаните членове на „Мюсюлмански братя“ достигна 1004 човека, в Кайро са задържани 558 човека“, – се казва в разпространеното от полицията изявление.

На 16 август, петък, „Мюсюлмански братя“ проведоха в Кайро и в други градове на Египет протестни акции против свалянето на президента Мохамед Морси, акциите бяха наречени „Марш на гнева“. В резултат на сблъсъците на участниците в „Марша на гнева“ с полицията в Кайро загинаха не по-малко от 80 човека. Вечерта на 16 август „Мюсюлмански братя“ призоваха привържениците на Морси да провеждат подобни протестни акции ежедневно.

Мохамед Морси, дошъл на власт с подкрепата на „Мюсюлмански братя“, беше свален от военните от президентския пост на 3 юли. Военните решиха да отстранят Морси от власт след превърналите се в традиционни многохилядни протестни акции, които искаха неговата оставка. Морси беше арестуван.

Ислямистите отказаха да сътрудничат с временното правителство и започнаха протести в подкрепа на Морси. Ситуацията в Египет рязко се усложни, защото на 14 август полицията изхвърли палатковия лакер на привържениците на Морси в Кайро. При полициейската акция загинаха, по официални данни, около 600 човека. По данни на „Мюсюлмански братя“, жертви на сблъсъците на демонстрантите с полицията на 14 август са били повече от 2.5 хиляди човека.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s