Британски лорд-равин изригна срещу толерантността

a4bb0173082849b963db2cf500301dd16f75a62cЛидерът на конгрегацията на равините във Великобритания и член на палатата на лордовете Джонатан Сакс подложи на критика политиката на мултикултурализма. Според него, тя вои до ръст на изолацията в обществото. Сакс също разкритикува политиката на Дейвид Камерън, която не съдейства за запазване на семейството.

Главният равин предложи на правителството на Камерън да се откаже от политиката на мултикултурализма. Според Сакс, именно тя довела до „сегрегация и до създаване на общности, които зациклят в самите себе си“. Лидерът на британските равини сравни обществото в Обединеното Кралство с хотел, в който гостите живеят в отделни стаи и не се интересуват от другите.

„Докато не засягаме съседа си, можем да правим всичко, което ни се прииска“, – отбеляза Сакс. Според думите му, такова общество не е способно към интеграция и си остава разделено на отделни кланове.

Имайки предвид британските мюсюлмани, Сакс отбеляза трудностите, с които те се сблъскват в европейското общество.

„Ние, евреите, имаме 26-вековен опит. Евреите живеят под властта на не-евреи от момента на разрушане на Първия Храм. Мюсюлманите нямат такъв опит. Те обикновена са живели и живеят под властта на мюсюлмани“, – отбеляза Сакс.

Сакс обърна внимание и върху недостатъците на правителството на Камерън.

„Правителството не прие никакви мерки в подкрепа на институцията семейство. Аз не искам думите ми да бъдат възприети като политическо изявление, но ми се струва, че правителството не направи достатъчно за семейството“, – отбеляза равинът в интервю за Time.

Според Сакс, британското правителство трябва да приеме спешни мерки за подкрепа на семейните ценности. Съжителството на семейни начала и честите разводи костват прекалено много на държавата, смята той.

„Правителството трябва да признае семейството като обект на данъчната система. Ние трябва да увеличим подкрепата на майките, които отглеждат сами децата си“, – каза Сакс.

Джонатан Секс е роден в еврейско семейство през 1948 г. Той става магистър в университета в Кеймбридж и пише дисертация в университета в Лондон. Паралелно с това завършва йешива (традиционно еврейско училище) и училище за равини.

През 1991 г. Сакс оглави Обединената конгрегация на евреите във Великобритания, която обединява религиозните ортодокси на територията на страната и бившите колонии. Архиепископът на Кентърбъри дори го удостоява със степен доктор по теология.

Заслугите на Сакс не остават незабелязани от двора на Елизабет II. През 2005 г. той получава званието рицар-бакалавър „за приноса си в развитието на междунационалните отношения“. През 2009 г. Джонатан Сакс стана пожизнен член на палатата на лордовете във Великобритания. След това той получава титлата барон на Олдгейт, а пресата започна да го нарича „Лорд Сакс“.

Един отговор на “Британски лорд-равин изригна срещу толерантността

  1. Извинете, но сте объркали заглавието. Лордът не изригва срещу толерантността, защото това е ценност. Изригва точно срещу унищожението на определени ценности и това не може да се нарече нетолерантност, въпреки че масово се правят подобни опити.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s