WikiLeaks пусна в мрежата 400 гигабайта нови разобличения

6A6F61B5-4BF6-4498-84FE-195904703265_mw1024_sWikiLeaks публикува нова порция разобличителни документи – 400 гигабайта свежа информация, достъпна за сваляне от всеки интернет-ползвател. Секретните файлове са защитени с парола, която WikiLeaks обещава да „раздаде“, ако се забележи наличие на вреда за някой от ключовите фигури в организацията.

На страниците на WikiLeaks във Facebook и Twitter вчера бяха публикувани 400 гигабайта документи. Но дори да качи файловете в компютъра си, ползвателят няма да може да ги отвори без паролата, която WikiLeaks пази за себе си – гаранция за безопасността на сътрудниците си, на първо място Джулиан Асанж и Едуард Сноудън.

Организацията помогна на бившия агент на ЦРУ да проведе преговорите за предоставяне на политическо убежище в Русия. Сноудън е обвинен от САЩ в разкриване на секретна информация и кражба на държавни тайни. Бидейки сътрудник на ЦРУ, той предаде на WikiLeaks секретни документи, потвърждаващи, че американското правителство е шпионирало гражданите си.

Опасенията на WikiLeaks са свързани с призивите да бъде ликвидиран Джулиан Асанж. Тези дни репортерът от списание Time Майкъл Грюнвалд „взриви“ Туитър с изявлението си, че жадува да напише „статия в подкрепа атаката на безпилотен самолет, който да неутрализира Джулиан Асанж“. Ръководството на списание Time реагира на скандала твърде сдържано: „Майкъл Грюнвалд публикува оскърбителен текст в личния си блог, който няма отношение към позицията на списанието“. „Той съжалява, че написа това и вече го изтри“, – добави прес-секретарят на списанието, докато в същото време някои интернет-ползватели призоваваха читателите да спрат да купуват Time.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s