Великобритания заплашва със затвор и рекетира партньор на журналист / „The Guardian“ (Великобритания)

fullinsert_high1Предисловие: Великобритания принуждава Guardian да унищожи предадените от Сноудън документи

957358266Към главния редактор на Guardian се обърнали представители на британските власти по въпроса за съдбата на материалите, които вестникът получил от Сноудън. Главният редактор бил заплашен със съд, ако откаже да ги върне или ги унищожи.
Повече информация по темата потърсете в материал със заглавие „Великобритания принуждава Guardian да унищожи предоставените от Сноудън документи“

Джонатан Уотс

Партньорът на журналиста от Гардиън Глен Гринвалд даде първото си интервю, в което разказва за това, че в продължение на 9 часа са го разпитвали на летище Хийтроу

212110443Дейвид Миранда, партньор на журналиста от Гардиън, който отговаряше за публикуването на материалите за следенето на Агенцията за национална сигурност на САЩ, обвини Великобритания във „вопиюща злоупотреба със служебно положение“, защото в продължение на почти девет часа го разпитвали на летище Хийтроу, созовавайки се на текстове от Закона за борба с тероризма.

В понеделник сутринта в първото си интервю след връщането у дома, в Рио де Жанейро, Миранда заяви, че Великобритания се опитва да угоди на САЩ, заплашвайки и принуждавайки го да издаде паролата на мобилния си телефон и компютъра.

„През цялото време ме заплашваха и ми казваха, че ще се хвърлят в затвора, ако не им сътруднича, – разказа Миранда. – Държаха се с мен така, сякаш съм престъпник или човек, който има намарение да нападне Обединеното Кралство…Беше много уморително и крайно неприятно, но знаех, че не съм извършил нищо противозаконно“.

Миранда, гражданин на Бразилия, който живее заедно с Глен Гринвалд в Рио, беше задържан по Закона за борба на тероризма, позволяващ на полицията да задържа, обискира и разпитва хора на аерогари, пристанища и на границата.

Според думите на Миранда, в продължение на 9 часа не му разрешавали да телефонира на партньора си и дори не му предоставили преводач, независимо от обещанията да направят това. По тази причина му било крайно трудно да общува с полицията на английски.

„Намирах се в чужда държава, където действат други закони, в помещение, в което влизаха и излизаха осем агенти, които непрекъснато ми задаваха въпроси. Бях убеден, че могат да направят с мен всичко, което поискат. Мислех, че могат да ме задържат за достатъчно дълго време“, – разказа Миранда.

Миранда се връщал в Рио де Жанейро от Берлин, където помагал на Гринвалд и Лаура Пойтрас, американски режисьор, която също се занимавала с проблема около Агенцията за национална сигурност и с разобличителя Едуард Сноудън.

Миранда бил задържан практически веднага след приземяването на самолета в неделя сутринта. „В самолета прозвуча съобщение, че всички намиращи се в него пасажери трябва да приготвят паспортите си. Щом стъпих на земята, веднага ме отведоха в неголямо помещение с четири стола и с оборудване за снемане на отпечатъи от пръстите“, – спомня си Миранда.

Според думите му, полицията проверила ръчната му чанта, конфискувала тефтера му, две карти-памет, твърдия диск и още няколко електронни прибора, в това число конзолата за игра, часовника и телефона, които били в багажа му.

„Те ме принуждаваха да им съобщя паролата на компютъра и мобилния ми телефон, – казва Миранда. – Казваха ми, че съм длъжен да отговарям на всички въпроси и постоянно ми потваряха думите „затвор и участък“.

„Ясно ми е защо ме задържаха. Защото съм партньор на Глен. Защото летях от Берлин. Защото там живее Лаура. А те смятат, че имам непосредствено участие в тяхната работа, – каза той. – Но аз не участвам в това. Не съм виждал никакви документи. Дори не си спомням дали имах в себе си някакви документи. Вероятно имам, но това са само някакви материали за филма, над който работи Лаура“.

Миранда съобщи, че е бил задържан в съответствие със Закона за борба с тероризма. По време на разпита не са били предявени обвинения в тероризъм или за връзки с терористи, но са му казали – след 9 часа – че, ако хората, които го разпитват сметнат, че той не е сътрудничил с тях в достатъчна степен, то могат да го хвърлят ва затвор.

„Този закон не трябва да попада в ръцете на офицери от полицията. Те ще го използват само, за да получат достъп до документи и данни за хора, които не могат да получат по законен начин чрез съда, – смята Миранда. – Това е вопиюща злоупотреба с власт“.

На аерогарата на Миранда предложили адвокат и чаша с вода, но той отказал и двете, защото решил да не се доверява на властите. Според думите му, по това време непрекъснато му задавали въпроси за Гринвалд, Сноудън, Пойтрас и множество други хора и събития, които нямали никакво отношение към събитията.

„Те ме питаха за протестите в Бразилия, питаха защо хората са недоволни от живота и кой е част от нашето правителство“, – добави Миранда.

След осем часа разпит Миранда получил възможност да си купи напитка от автомат, а след час го пуснали. Според полицейския протокол, той бил задържан от 08.05 до 17.00 часа.

„Това беше нелепо, – каза той. – Първоначално се държаха с мен така, сякаш ме подозират в терористична дейност. А после с готовност ме пуснаха на територията на Великобритания“.

Макар Миранда да е сигурен, че британските власти са го задържали по молба на САЩ, отношението му към Великобритания се променило напълно след инцидента.

„Имам приятели в Обединеното Кралство и ми харесваше да ги посещавам. Но сега виждам, че не трябва да влизам в държава, в която съществуват закони, разрешаващи без видими причини да се ограничава свободата на хората“, – добави той.
В понеделник, 19 август, Белият дом направи изявление, в което твърди, че няма нищо общо със задържането на Миранда, макар един от неговите представители да съобщи, че братанските власти са уведомили САЩ за предстоящото му задържане.

Правителството на Бразилия изрази своята дълбока изненада за „неоправданото“ задържане на своя гражданин.

По време на телефонния разговор Миранда, който днес се намира у дома си в Тиджука, призна, че е извънредно радостен, че отново е в Бразилия. „Истински съм щастлив отново да си бъда у дома. Почувствах, че планина падна от раменете ми, когато се върнах в Бразилия. Бразилия ми се струва много безопасно място,  – каза той. – Знаех, че държавата ми ще ме защити, вярвам в мъжа си и знам, че той е правил всички възможно, за да ме ми помогне“.

Оригинал на публикацията: http://www.theguardian.com/world/2013/aug/19/david-miranda-interview-detention-heathrow

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s