Великобритания принуждава Guardian да унищожи предоставените от Сноудън документи

957358266Към главния редактор на Guardian се обърнали представители на британските власти, „разтревожени“ за съдбата на материалите, които вестникът получил от Сноудън. Заплашили го със съд, ако откаже да ги върне или унищожи.

Великобритания изнудва вестник Guardian да предаде или унищожи документите, предадени на журналистите от екс-сътрудника на специалните служби Едуард Сноудън, съобщава агенция Франс Прес, позовавайки се на изявлението на главия редактор на Гардиън Алан Расбриджър.

Както съобщи главният редактор, няколко пъти му телефонирали „много сериозни правителствени чиновници, уверяващи го, че действат от името на министър-председателя“. След телефонните разговори редакторът имал две срещи с представители на британските власти, по време на които от него изискали „връщане или унищожаване на всички материали“, които вестникът получил от Сноудън, в случай на несъгласие редакторът бил заплашван със съд.

По информация на агенция Асошайетед Прес, Расбриджър оповестил за неотдавнашно унищожаване на няколко твърди диска от компютрите на Гардиън, което унищожаване, по всяка вероятност, било извършено под контрола на британските специални служби. Без да споменава точната дата на произшествието, главният редактор съобщи, че двама агенти от британския Правителствен център, който се занимава с електронното разузнаване, проконтролирал унищожаването на информацията от лондонския офис на изданието. Главният редактор предполага, че така властта се опитва да унищожи материали, които биха могли да попаднат в ръцете на „китайските специални агенти“. „Това беше един от най-безумните моменти в дългата история на Гардиън“, – заяви Расбриджър.

В понеделник журналистът от вестник Гардиън Глен Гринвалд, контактуващ с Едуард Сноудън, заяви за намерението си по-„агресивно“ да подходи към въпроса за публикуване на новите материали от екс-сътрудника на ЦРУ, след като Великобритания задържа на аерогара Хийтроу неговия приятел Дейвид Миранда.

Журналистът каза, че притежава множество документи за следенето от страна на британските специални служби, и има намерение да ги публикува, за да изкара наяве истината за спецагенцията.

Едуард Сноудън обнародва в средствата за масова информация сведения за следенето на гражданите на САЩ и целия свят от страна на американските спецслужби. Той избяга от САЩ, последните смятат дейността му за държавна измяна. Сноудън беше дълго време в транзитната зона на московската аерогара „Шереметиево“, но от 31 юли получи временно убежище в Русия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s