В Египет унищожават съкровища / La Repubblica

SONY DSCВалерия Фраскети

След събитията в Ел-Миние La Repubblica бие тревога: опасност за историческите съкровища, музеите и археологическите обекти в Египет.

„Унищожаване на саркофази, разрушаване на стели с йероглифи, изгаряне на църкви, кражба на огромен брой артефакти, – изброява Валерия Фраскети. – В същото време, докато неспокоен Египет с тревога се оглежда в бъдещето, миналото на страната се подлага на унищожение. Най-голямата загуба до момента е забелязана в град Ел-Миния, разположен на 250  км от столицата, там жертва на хаоса станал националния музей на древността. И сега, когато огньовете на протестите в подкрепа на сваления президент Мурси неочаквано избухват тук и там, нараства тревогата за съдбата на цялото археологическо и историческо наследство на Египет, от Синий, където е разположен музей Парт-Саид, до Долината на кралете и разположените на юг храмове“, – пише изданието.

2934081c588828eb24842f927ceb3b68„В Ел-Миние ислямистите изгориха християнски храмове, унищожиха занаятчийски работилници към тях. Според думите на представител на коптската християнска община, полицаите изчезнали, което позволило на екстремистите да действат безнаказано. Именно по тази причина те безпрепятствено влезли в националния музей, където се намират 1200 исторически реликви. Министърът на културата нарече случилото се „велика загуба“, – предава журналистката.

„Царстващият безпорядък навсякъде захранва всеобщата престъпност. От мноборойните храмове, разхвърляни по цялата територия на Египет, могат да се откраднат украшения, а после да се продадат на черния пазар. Това ще позволи на едно семейство да живее и да не гладува поне няколко седмици, – се казва в статията. – Това е Египет. Тук господства хаоса, а 20 % от населението живее зад чертата на бедността“.

Източник :  La Repubblica
http://www.extra.kataweb.it/provisioning/jsp/login/repubblica/login.jsp

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s