Дарвин бил прав, еволюцията никога не завършва / La Repubblica

01f2e2e7754dd8778c428e0592db4750Елена Дузи

Олингвито – първото млекопитаещо, открито за последните 35 години, пише Елена Дузи в статия за вестник La Repubblica.

„Колко тайни още ще разгадаем на Земята“, – това е първят коментар на авторът на откритието, ученият от Институт Смитсън Кристофър Халген. По време на експедиция в южноамериканските гори, сред дърветата, постоянно скрити под гъстия мрак, на височина над 1500 метра над морското равнище Хелген открил ново животно, се казва в статията. За биолога, който срещнал олингвито през нощта, откритието има особено значение: това е потвърждение, че „планетата ни трябва още много да се изследва“.

d81cb20728e4cb9d4f8d0a15f37dd7c0„Една от основните загадки: колко вида живи същества има на Земята? Според различни оценки, от 3 до 100 млн. Най-правдоподобна е версията, която твърди, че те са 8.7 млн, от които 6.5 живеят на сушата, 2.2 милиона – в морето. От цялото това разнообразие човекът познава само около 10 %. Класифицираните животни – 1.2 млн, 86 % от живите същества, населеяващи сушата, и 91 % от тези, които живеят в морето, никога не са виждани от човека. Дори ако човек открива по 15-18 хиляди вида за година, ще му бъдат необходими 500 години, за да направи списък на обитателите на нашата планета“, – пише журналистката.

„Олингвито получава официалното си наименование Bassaricyon neblina, защото живее в мъгла. Любопитно е, че животното, което прилича на плюшено мече, вече било известно на учените. През 1970-те години в зоопарка във Вашингтон вече имали едно такова мече, но никой не забелязвал, че животното не искало да се съвокуплява. То просто не принадлежало към олинго, с когото го объркали, – се казва в статията. – Хелген започнал да се досеща за това преди 10 години, и ето днес в списание Zookeys той публикува резултатите от две свои експедиции“.

Откритето на нови видове много често се случва по причудливи начини, така, през 2013 г. в самия център на Пномпен бил открит нов вид птица, а в социалната мрежа Flickr чрез една от публикуваните снимки учен открил нов вид пеперуда“, – пише авторът на статията.

Източник: La Repubblica
http://www.repubblica.it/

2 отговора на “Дарвин бил прав, еволюцията никога не завършва / La Repubblica

  1. Да, не бих се учудил, ако еволюцията не завършва, а спокойно си продължава. Но категорично не съм съгласен, че тя е спонтанна, самопроизволна и стихийна, както си я представят талибаните-„дарвинисти“. Самият Дарвин не си е представял еволюцията по този начин. Той е вярвал в Бога и затова спокойно е допускал, че може би нито източникът на изменчивостта е напълно случаен и спонтанен, нито настъпващите изменения са хаотични, без насока. Защото голата приспособяемост към средата очевидно не е единственият критерий за оцеляване на видовете.

    Възгледите на Дарвин са били по-скоро, че еволюцията е само процесът, чрез който всъщност Бог творчески и целенасочено създава новите видове. Дарвин явно не е вярвал, че Бог е създал цялата вселена заедно със всички сегашни видове за 144 днешни земни часа. И че оттогава всичко е замръзнало – всяко еволюционно движение е спряло… Да, Бог наистина може да е спрял да твори „екс нихилум“, както в самото Начало. Но, както твърди Христос – „Моят отец и до сега работи, работя и Аз“ – твърде вероятно е Бог да продължава хилядолетния процес на еволюцията. Какво са за Него 1000 години? За него това е един миг.

    Така, че в талибанския безбожен дарвинизъм май вярват само атеистите. А протестантите отричат всъщност не дарвинизма, а единствено най-безумния му вариант, измислен от атеистите. И едните, и другите са колкото ограничени, толкова и неграмотни.

  2. ами такава никога не е започвала… Това което всъщност очевидно не завършва е човешкото удивление пред необятното творение, в което са хората, които също са част от него, и което е голямо удоволствие и предизвикателство за хората да бъде изследвано, всичко това явно водещо до очевиден извод, който хората лицемерно и пагубно за тях всячески отбягват (правейки иначе правилно куп други подобни изводи), поради сегашната си обяснима омраза си към истината…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s