Международният олимпийски комитет е против Русия / The Boston Globe

5Игрите в Сочи, първата конфронтация: МОК е против Русия, недоволен от „антигейския“ закон

Новият руски закон, криминализиращ „пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения“ създава затруднения за гейовете, които се надяват да участват в Игрите, и дава възможност на МОК да се застъпи за спортистите, пише The Boston Globe.

Шефът на руския Олимпийски комитет Александър Жуков заяви, че спортистите с нетрадиционна ориентация могат безпрепятствено да участват в състезанията, „без да се страхуват за своята безопасност“, само ако не „натрапват своите възгледи в присъствието на деца“, пишат авторите на редакционната статия.

„Напълно неясно е какво означава това, – пише The Boston Globe. – Как, например, нежно да благодарят спортистите на еднополовия си партьор?“

„Опитвайки се да избегне конфликта, МОК предупреди, че Олимпийските игри не са място за политически протест“, – отбелязва изданието.

„Но да прегърнеш еднополовия си съпруг – това не е политически протест. Държавните глави трябва два пъти да помислят, преди да тръгнат за Игрите в Сочи. Но бойкотът от страна на спортистите отнема от атлетите с нетрадиционна сексуална ориентация шанса им да демонстрират майсторството и да защитят достойнството си“, – посочват авторите на статията, припомняйки, че „златните медали на Джеси Оуенс на Олимпиадата през 1936 г. в Германия направили за смях идеята на Хитлер за господстващата раса“.

Статията завършва с призив „да се намери по-добро място за провеждане на световния шампионат по футбол през 2018 г.“ и това място да не бъде Русия.

Източник: The Boston Globe
http://www.bostonglobe.com/opinion/editorials/2013/08/18/olympics-committee-must-demand-assurances-from-russia-anti-gay-law/6YS1nqJ8jRQ6daUIKX8ZzO/story.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s