ЦРУ призна за преврата в Иран през 1953 г.

MohammadRezaPahlavi1977Централното разузнавателно управление на САЩ разсекрети материали, потвърждаващи прякото участие на организацията в иранския преврат през 1953 г. Документите са публикувани на сайта на Natinal Security Archive – неправителствена организац;ия, занимаваща се със събиране на разсекретени данни, твърди ВВС News.

shah_15На свободен достъп са 21 документа, потвърждаващи участието на ЦРУ в подготовката и изпълнението на операция „Аякс“, насочена към сваляне на министър-председателя на Иран  Мохамед Мосадех и връщане на власт на шаха Мохамед Реза Пахлави. Историци от организацията описват дори конкретните мерки по сваляне на негативните за САЩ последствия след участието в операцията.

Една от причините за намесата на ЦРУ във вътрешната политика на Иран било очакването страната да попадне зад „желязната завеса“.“Това би означавало победа на СССР в Студената война и разгром на Запада в Близкия Изток“, – пише в отчета си един от авторите на операцията Доналд Уилбър.

shah3Документите са разсекретени по молба на заместник-директора на архива Малкълм Бирн по повод 60-годишнината от преврата, който е осъществен на 19 август 1953 г. „Вече нямаме причини да държим в тайна такъв важен епизод от нашето минало“, – разказа Бирн, отбелязвайки, че много сведения за събитията в Иран и до днес си остават тайна.

Shahanshah_Aryamehr_1Материалите, потвърждаващи прякото участие на специалните служби на САЩ в иранския преврат вече са достъпни. Още през 2000 г. The New York Times публикува статия за подкрепа в свалянето на иранското правителство от страна на САЩ и Великобритания. В документа тогава тенденциозно са разсекретени имената на участващите в операцията агенти на ЦРУ.

shah-of-iranПревратът в Иран през 1953 г.:
След като министър-председателят  Мохамед Мосадех прие закон за национализация на нефтената промишленост и скъса отношенията на Иран със САЩ и Великобритания, Америка решава да действа. Каченият на власт шах Мохамед Реза Пахлави управлява до 1979 г., когато e принуден да емигрира от страната след началото на Ислямската революция.

Мохамед Реза Пахлави става шах на Иран през 1941 г. след като баща му е принуден от окупиралата Иран антихитлеристка коалиция да абдикира от трона заради връзките си с Хитлер и привидния неутралитет на Иран, изразяващ се в отказ на Иран да позволи преминаване на снаряжение към Русия през иранска територия. По този начин САЩ и Великобритания си осигуряват прозападен съюзник в лицето на младия шах.

В началото на 50-те години настъпва политическа криза в Иран, предизвикана от националистическото движение под ръководството на д-р Мохамед Мосадех и доминиращо в иранския парламент. През 1951 г. парламентът взима решение за национализация на добива и преработката на петрол в Иран. Това нарушава интересите на британски собственици и Великобритания налага тотално ембарго върху вноса на ирански петрол. САЩ изразява подкрепа за Великобритания и затваря посолството си в Техеран. Междувременно д-р Мосадех е избран от парламента за министър-председател на Иран, получава подкрепата на армията и външна подкрепа от страна на СССР. САЩ, чрез агентурата си от ЦРУ, съветва Пахлави да замени премиера с генерал Фазлолах Захеди. Планът претърпява неуспех.

 

Farah-Pahlavi-04Очаквайте „Фарах Пахлави – историята на една императрица“, в раздел „История“ тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s