Бразилия нае 4 хиляди кубински лекари

A Cuban doctor treats children suffering from cholera at the hospital in L'EstereОт бразилското Министерство на здравеопазването съобщиха, че правителството на най-голямата държава в Южна Америка е наела на работа 4 хиляди кубински медици, в рамките на програма за привличане на чуждестранни здравни работници.

cuban-doctor-exportДокументът е подписан от министъра на здравеопазването на Бразилия Александър Падилия с посредничеството на Панамериканската организация по здравеопазване, за да укрепи сътрудничеството между държавите в региона.

„В рамките на програмата с Куба ние ще получим лекари, които притежават необходимите професионални навици, утвърдени от министерството. Ние се нуждаем от медици с опит, в това число чуждестранни, предпочитания се дават на кандидати, говорещи португалски“, – отбеляз министърът в изявление пред журналисти, предава El Nuevo Herald.

b84c0f21c746b310Първата група от 400 лекари ще пристигне в Бразилия в предстоящите почивни дни. Всички медици ще преминат през 3-седмичен изпитателен срок. Правителството ще плати на лекарите по 10 хиляди реала, което в доларово измерение се развнява на $ 4200. Така, до края на февруари Бразилия ще изхарчи повече от $ 200 млн, за да си набави лекари за най-отделечените си ъгълчета.

Четирите хиляди медици от Острова на Свободата ще работят главно в бразилски общини в северната и северо-източната част на страната. Тези региони се смятат за най-бедни в Бразилия и местните лекари не желаят да работят там.

cuban-doctors.jpegПрограмата на бразилското правителство „Повече лекари“ беше стартирана през юли, за да се опита да се пребори с недостига на медицински работници в страната. Първоначално властта искаше да призове на помощ 6 хиляди кубински специалисти, но, поради огромна критика, броят на чуждите лекари беше съкратен.

Раул Кастро провежда политика на естпорт на професианалисти, главно медици. По данни на медицинските организации, до май 2013 г. повече от 38 хиляди кубински специалисти са започнали работа зад граница. Повече от 15 хиляди от тях са лекари. Те работят в 66 държави в Латинска Америка, Азия и Африка. Куба оказва медицинска помощ на повече от 40 държави, в това число Венецуела, Китай, ЮАР и Алжир. Същите плащат за грижите на кубинските медици.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s