ФБР пречи на мюсюлманите за американско гражданство

IRAQI-AMERICAN MUSLIMS CELEBRATE IN DEARBORN OUSTER OF HUSSEINФБР може да задържа молбите на имигрантите за получаване на американско гражданство, защото са мюсюлмани, се казва в доклада на Американския съюз за защита на гражданските свободи. Секретната програма, стартирана от президента Джордж Буш, позволява също на служителите на закона за доразпитват мюсюлманите „в интерес на националната сигурност“.

По време на разследването, проведено от Американския съюз за защита на гражданските свободи, се изяснило, че тайните програми на Агенцията за национална сигурност дават на ФБР и американската миграционна служба право да задържат за неопределено време разглеждането на заявленията за предоставяне на американско гражданство на имигранти-мюсюлмани или на такива, които са пристигнали от мюсюлмански държави.

Програмата, чийто инициатор е президентът Джордж Буш, започва действието си през 2008 г. с цел напипване на потенциални терористи или близки до тях. Но, както отбелязва The Guardian, програмата продължава да действа и при президента Обама. Мюсюлманите са вкарвани в „черни списъци“, разпитват ги тенденциозно, а заявленията им се разглеждат с години.

Имигрантите, които живеят или са пристигнали от райони, в които е имало терористична активност, а също тези, които изпращат пари на роднините си или ходят в джамии, имат пълните шансове да бъдат заклеймени като елементи, потенциално заплашващи националната сигурност на страната.

Правозащитниците отбелязват, че в „черните списъци“ на ФБР има хиляди почтени греждани, които са попаднали там само, защото са мюсюлмани или ги смятат за такива.

В доклада се отбелязва, че ФБР систематично оказва натиск върху имигрантите, принуждавайки ги да станат свидетелени, а когато Бюрото получавало отказ, на хората им отказвали американско гражданство.

В документа е описан случай с Хасан Размара, гражданин на Иран и притежател на зелена карта, който изпратил заявление за получаване на гражданство още през 2007 г. Размара посещавал иранска джамия в Уест Ковин, щата Калифорния, която била следена от ФБР. През 2008 г. имамът на джамията бил обвинен в мошеничество, в подаване на лъжливи данъчни декларации и нарушаване на американското икономическо ембарго към Иран. В началото на 2009 г. след успешния изпит по натурализация, Рамзара се явил на втори разговор в миграционната служба, на който присъствал агент от ФБР, а въпросите касаели главно джамията и имама.

Скоро след това агентът му позвънил и казал, че може да ускори процеса за неговата натурализация, ако Размара стане сътрудник на агенцията. Иранецът отказал. След четири години неговото заявление за предоставяне на гражданство, чието разглеждане обикновено отнемало шест месеца, все още не било прието, заради „необходимост от допълнителна проверка“.

Правозащитниците твърдят, че това не е единичен случай. Хиляди заявления се разглеждат с години, защото заявителят благотворително е дарил в мюсюлмански фонд или просто е пристигнал от „неправилната държава“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s