The New York Times: САЩ да се заемат със себе си, а не да критикуват Русия

cb7484281a1b36e67d46ef6de3730b165d75ac14Действията на руската власт често е обект на критика от страна на Вашингтон, затова решението на Барак Обама да отмени срещата си с Владимир Путин беше посрещнато с одобрение. Но журналист от The New York Times зададе въпрос: защо САЩ постоянно обвинява Русия?

Ако не беше Москва, то Едуард Сноудън щеше вече да бъде изправен пред съда в САЩ, в Сирия би завършила гражданската война, Иран би се отказал от ядрената си програма, а Украйна и Грузия биха се превърнали в процъфтяващи демокрации, пише в статията. Русия постоянно е против решенията на американското правителство. Но, според автора на материала, Русия не е сериозна опасност за САЩ.

За разлика от СССР, Русия не само не предлага никаква сериозна алтернативна идеология, но в близко време едва ли ще успее да предложи нещо подобно, смята журналистът. Но в американското правителство все още има хора, които помнят годините на студената война. Икономическото сътрудничество между двете страни не е толкова активно, както например с Китай.

Според авторът на материала, отрицанието на САЩ към Русия се корени в психологически проблеми. След Втората световна война победата на САЩ не беше пълна, защото СССР се отказа да приеме демокрацията на свободния пазар. А сега Владимир Путин отвежда държавата си встрани от демократичните ценности, се отбелязва в статията.

Критикувайки Москва, Вашингтон не губи нищо, но, според The New York Times, по-добре би било да хвърля силите си не за критика към Москва, а за „защита на националните си интереси, такива като Едуард Сноудън или да акцентира върху разработването и провеждането на последователна и мъдра политика по отношене на Сирия и Иран“.

Да се критикува Русия може, но само тогава, когато критиката би променила нещо съществено в руската политика. Отмяната между срещата на лидерите на двете държави, идеята да се бойкотира Олимпиадата в Сочи, напъните да се приеме Грузия в НАТО и програмата за ПРО не съдействат за постигане на американските цели. Ако правителството в действителност иска да изнесе урок на Владимир Путин, то то най-напред трябва да внесе ред в дома си и да покаже, че американските ръководители притежават достатъчно мъдрост, силна воля и умения да провеждат  премерена политика в интерес на американските интереси, пише The New York Times.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s