И Испания обезумя – увеличи военните разходи, намали парите за здраве и образование

070223-N-3888C-004Независимо от кризата, която преживява страната от 2008 г., испанското правителство продължава да хвърля пари за отбрана. Управляващите одобриха предоставянето на нов кредит за военното министерство.

Според испански издания, през последните седем години Мадрит ежегодно одобрява увеличаването на военни разходи. Този път страната планира да хвърли повече от $ 800 млн за покупката на специално оборудване и оръжие за армията. Министерството на отбраната обясни разходите си с „извънредната необходимост“, която била недвиснала над страната. Правителството заяви, че новите програми на военните са по-сложни, затова те изисквали такива огромни икономически разходи. От правителството твърдят още, че „e важно да се удовлетворяват политико-стратегическите, икономическите, индустриалните и технологичните нужди за модернизация на въоръжените сили“.

Планира се закупуването на многоцелеви изстребители Eurofighter, транспортни самолети A-400M, въртолети, армейски автомобили, кораби и ракети.

През април тази година правителството вече утвърди увеличаване на разходите и предостави на военните над $ 500 млн. Така за девет месеца обемът на финансирането на испанската отбрана се увеличи с 24 %.

Експертите смятат, че подобни разходи са „скандални, защото в същото време се съкращават разходите за здравеопазване и образование“. Испанските депутати са във ваканция и не могат да отговорят на критиката.

Държавният дълг на Испания в момента достига 943.702 Eвро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s