Сноудън пусна документи за английска секретна база в Близкия Изток

2526454432Спецслужбите на Великобритания имат в Близкия Източ секретна база, която подслушва и прихваща телефонни разговори и целия интернет трафик, пише The Independent, позовавайки се на документи, предоставени на журналисти от екс-служителя на ЦРУ Едуард Сноудън.

Базата, чието точно местоположение не се съобщава, има за цел да получава информация чрез подводни оптически кабели в региона, отбелязва изданието.

Събраният материал се предава за анализ в британския Правителствен център.

Британската власт, пише изданието, нарича Центъра на разузнаването ключов елемент на Запада във „войната с тероризма“, който ще обезпечи провеждането на атаки по целия свят.

„Всички съобщения и данни, преминаващи от двете страни на подводите кабели, се копират в огромни, „буферни“ компютърни хранилища, които по-късно се „преглеждат“, за да се открие информация, имаща особено значение“, – отбелязва вестникът.

Съобщението на The Independent показва, че се разширява кръгът от британските средства за масова информация, които публикуват разобличаващите документи на Сноудън. По-рано документи от екс-сътрудника на американските специални служби се появяваха във вестник Guardian.

Редакторът на Guardian Алън Расбриджър по-рано каза, че вестникът е бил принужден под контрола на британските служби да унищожи няколко твърди диска, в които се пазели документи, получени от Сноудън. Според думите му, унищожаването на твърдите дискове от лондонския офис било контролирано от двама сътрудници на GCHQ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s