Хвърлят крилати ракети над Сирия?

U.S. Navy War Ships Launch Cruise Missiles into IraqКратък преглед на западни издания около сирийския конфликт

САЩ консолидират съюзниците си, за да накажат Асад, показват иформациите от западната преса днес. Повод за промяна в позицията на САЩ и Западна Европа по отношение на Башар Асад е предполагаемата употреба на химическо оръжие. Москва с право се съмнява в достоверността на информацията за „химчистката“: Асад „и без това побеждава“ и “ би било безумие“ да сътвориш такова химическо клане в деня на пристигане на инспекторите от ООН, това е официалната позиция на Русия. От своя страна, американските издания днес са категорични – „Русия не ни е приятел“, – заключава журналист от The Times, препоръчвайки Русия да се изключи от G8.

САЩ започнаха да разработват конкретни варианти си за военни удари в Сирия, съобщава The Wall Street Journal.  Паралелно с това Вашингтон настъпи педала и върху дипломацията, предлагайки мерки пред световната общност след недоказаното твърдение, че сирийският режим, прилагайки химическо оръжие, е убил повече от 1100 мирни жители.

В четвъртък Пентагонът обнови списъците си за потенциални авиоудари – различни правителствени обекти в Сирия, сгради на въоръжените сили, съобщава изданието. Това се извършвало, ако президентът Обама реши да приложи мерките, продиктувани от вероятната употреба на химическо оръжие от страна на Асад. Държавният секретар Кери вече е говорил с министрите на външните работи на Франция, Турция, Йордания и ЕС, а също и с генералния секретар на ООН.

„Правителството на Сирия отрича обвиненията за газова атака над гражданите“, – пише вестникът, отбелязвайки, че това е и позицията на Иран и Русия.

Американските чиновници „подчертаха, че целта на ударите на САЩ не е да свалят режима на Асад. Тяхната цел е той да се накаже, ако се намерят убедителни доказателства за употребата от страна на правителството на отровен газ в сряда“. Според изданието, това може да е предупреждение на Вашингтон към Асад и неговите покровители. „Не е ясно дали Асад е готов да понесе подобен вариант, той от самото начало се въздържа от пряк военен конфликт“.

Какви са вариантите на американските военни? Вече е решено: удари по обекти „под режим“, а също по „носители и системи“, предназначени за химическа атака. Генерал Мартин Демпси смята, че създаването на зона без полети е твърде рисковано начинание, а свалянето на Асад ще повлече след себе си засилване на радикалните ислямисти в Сирия и региона.

Според изданието, днес в Пентагона се обсъждат вече конкретни варианти – например, идеята да се изстрелят крилати ракети, за да не се влиза във въздушното пространство на Сирия.

Пред Запада стои и друга дилема: дали ще е успешна атаката към Сирия, но без да се стига до конфронтация с Русия и Иран? – питат се в края на материала журналистите.

Министърът на външните работи на Франция призовава за намеса в сирийския конфликт, но не уточни начина на намесата, съобщава Le Figaro.

„Ако фактите се потвърдят, значи е дошло време да се действа, заяви министърът на външните работи на Франция в четвъртък сутринта. Пред лицето на масовото убийство с използване на химическо оръжие в сряда в предградие на Дамаск, Министърът на външните работи обяви необходимостта от „силова реакция“ от страна на водещите западни държави, изключвайки използването на наземни сили“, – предава изданието.

И в момента в Дамаск има инспектори от ООН, и „режимът е длъжен да им позволи да извършат разследването си“ на мястото на предполагаемата драма, за да се убедят, че тя е факт, смята Фабиус.

Фабиус изисква международно решение, което да се превърне в „силова реакция“ с участието на американците, англичаните, французите и „руснаците, защо не и те“, ако фактите се потвърдят, се казва в статията. „Ако има съмнения, те следва да се разсеят“. Ако руснаците се противопоставят на решението на световната общност, „тогава решението трябва да бъде взето по друг начин“. По какъв начин? „Няма да отговоря на този въпрос“, – каза Фабиус.

Руските официални лица и независимите експерти силно се съмняват в достоверността на иформацията, че Башар Асад е унищожил повече от хиляда човека, използвайки отровен газ, пише Фред Уейр за The Christian Science Monitor.

„Никой в Москва не вярва, че Асад е започнал да използва химическо оръжие, особено сега, когато той побеждава и без това, и би било безумие да постъпи така в деня, в който инспекторите от ООН стъпиха в Дамаск“, – каза политологът Сергей Марков.“Очевидно е, че сме пред лицето на добре подготвена провокация, спретната от специалните служби на Катар и Саудитска Арабия, насочена към разпалване на страстите на Запад и инициирането на въоръжена намеса, за да се помогне на метежниците в Сирия“, – заяви Марков.

Официалният представител на рускито Министерство на външните работи Александър Лукашевич каза пред журналисти в сряда, че Москва смята съобщенията за употреба на химическо оръжие от страна на Асад за опит да се саботира втората мирна конференция в Женева, която Русия и САЩ се опитват да организират, се казва в статията.

„Войната в Сирия доказа, че Русия не ни е приятел’, – така е озаглавил колонката си в The Times Едуард Лукас.

Отговорността за използването на бойни отровни вещества срещу сирийски мирни жители лежи върху извършителите, – най-вероятно, върху плещите на режима на Асад, но има вероятост това да са и въстаниците. Но най-вече е виновен световният ред, който позволи конфликтът да прерастне в широкомащабна и неконтролирана гражданска война, продължава Лукас.

Част от вината авторът прехвърля върху „нерешителните, разединени западни демокрации“. Турция има свои проблеми, Израел осъжда Асад, но повече се плаши от ислямистите. Най-голяма е вината на Русия, сигурен е Лукас. Отново и отново Русия налага вето в Съвета по безопасност в ООН, а министърът на външните работи Сергей Лавров влезе в ролята на „Мистър НЕ“, която роля по време на студената война играеше Андрей Громико.

С подкрепата на Русия, на Дамаск не му пука какво мисли останалия свят, без значение цената, която ще заплати сирийския народ, твърди журналистът.

Сирийският конфликт може да завърши с нещо като Дейтънското споразумение, сложило край на войната в Босна, прогнозира Лукас. Много сирийци няма да доживеят до този ден, но е време Западът да се прости с илюзиите си относно Русия. Време е Западът да разбере, че поведението на Русия не е временно отклонение от демократичните идеали, а отражение на същността на клептократичния, параноиден, отмъстителен и дълбоко антизападен режим в Русия, продължава авторът.

За щастие, Барак Обама публично заяви за необходимостта да се преразгледат отношенията с Русия, а и Европа мисли почти така, радва се Лукас. Сега всичко е в ръцете на международните организации. Лукас предлага Русия да забрави за G8 и светът да се върне към G7. Русия принадлежи към групата на големите икономики, затова може да запази мястото си в „голямата двайсетица“, но в клуба на развитите демокрации тя няма вече място, обяснява авторът.

Журналистът препоръчва на Запада в отношенията си с Москва да престане да смята желаното за действително. „Може би вече е късно да се спаси Сирия, но все още можем да помогнем на самите себе си“, – завършва американското издание.

4 отговора на “Хвърлят крилати ракети над Сирия?

 1. Моите уважения към двамата коментатори!Но-ако може да се следят действията на Турция в региона за евентуални провокации с/у Сирия

 2. Едно американско леке-журналист, вече пренарежда дневният ред на световната политика, като взема за повод недоказано твърдение, че АСАД използва и забраненото химическо оръжие, когато и без него е фактически победител в конфликта.
  Без да има причини и повод за това.
  Този, който има причини и повод е опозицията, губещата страна, която вероятно, е и провела химическата атака с цел, да я припише на правителствените войски.
  За да изкрънка помощ от САЩ и съюзниците срещу АСАД.

  • Всичко е пределно ясно на умните хора по света. И то много отдавна им е ясно. Но за съжаление, по света ограничените и ниско-интелигентни електорални единици продължават да са твърде много – те са мнозинството. Подобни пропагандни бълвочи са прицелени именно в тях. За затъпяването и оглупяването на народите усърдно и систематично се работи. На това поле неуморно се трудят от сутрин до залез огромна плеяда правителствени и неправителтвени организации. Те са въоръжени с богат идеологически арсенал, подчинени са на нео-империалистическата олигархия и самите те на свой ред са подчинили на волята си всички медии (слушани или четени от поне 200 човека).

   Как да не се сетим тук за подобните на гореупоменатия Лукас соросоидни медийни нищожества, бълващи и в нашата страна поръчкови материали. Бачкат си на конвейер хората – но не са виновни те! Виновни сме НИЕ, които виждаме и разбираме. Виновни сме за това, че мълчим и си „налягаме парцалите“.

   „All tyranny needs to gain a foothold is for people of good conscience to remain silent.“ – „Тиранията има нужда само от едно, за да завоюва почва под краката си – това е добрите хора да си мълчат“ (Едмънд Бърк)

   • Абсолютно вярно! Организират се не тези, които ТРЯБВА, а лумпен“ята“. И съответно – „всичко е точно“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s