В Северна Дакота нацисти ще строят „град за бели“

Indian fishermen released by Pakistani authoritiesКметът и жителите на  град Лейт в щата Северна Дакота нададоха вой, разбирайки, че в селцето живее известен неонацист и антисемит, който изкупува изоставени парцели в града и иска да основе „град за бели“.

Намерение да създаде в Лейт „Международна общност на бели националисти“ имал скандално известният неонацист и антисемит Крейг Коб, който обявил решението си още през май 2012 г. Той съобщил, че има намерение да изкупи на безценица части от градчето и да ги отдаде под аренда на съмишленици при условие, че над домовете постоянно ще се развяват нацистки знамена, а собствениците ще гласуват за Коба на изборите. Планирало се също градчето да бъде преименувано в „Кобасвил“. Жителите на Лейт разбрали за новия си съсед и плановете му едва наскоро.

Градчето Лейт практически е напълно изоставено от обитателите си. Освен Коба, в него живеят само 19 човека. По всичко личи, че неонацистът е избрал градчето, заради малобройността на населението, а и защото в Северна Дакота живеят повече бели, отколкото в останалите щати.

Жителите на Лейт вече изразиха тревогата си от плановете на новия съсед, който вече е закупил 12 парцела за домове и е успял да продаде някои от тях. Според кмета на града, Райън Шок, случилото се напълно сюрпризирало хората. Единственият чернокож в градчето, Боби Харпър, е човекът, който сигнализирал средствата за масова информация по проблема: „Щастливи сме да приемем нови жители тук, но не и такива, които пръскат ненавист“, – цитират думите му медиите.

-2661-годишният Коба е един от най-скандалните американски неонацисти. През 2005 г. той пристигнал в Естония, където планирал да създаде селище за съмишленици, но, макар в Естония неонацизмът да е „национален спорт“, през 2009 г. властта депортирала Коба, защото го сметнала за „човек, който представлява заплаха за националната сигурност“, и му забранила да стъпва в страната за 10 години.

След това Коба заминал за Канада, но и оттам бил принуден да замине, заради обвинения в разпалване на междунационални  дрязги. В САЩ Коба е смятан за отговорен за убийството на съпруга и майката на съдията Джоан Лефкоф, която през 2002 г. отказа да регистрира като търговска марка символите на расистката секта „Креативити“ на Матю Хейл, която бе подкрепяна от много неонацисти. Коба публикува в интернет личните данни на Лефкоф и домашния адрес на съдията.

dfde47b13ad9Както отбелязват американските защитници на човешките права от Intelligence Report and Hatewatch, Коба е един от най-активните неонацисти в САЩ. В блога на организацията се съобщава, че в Северна Дакота са се заселили много неонацисти, които са привлечени в щата не само от големия процент бяло неселение, но и заради липсата на ограничения при покупката на огнестрелно оръжие и наличието на добре платени работни места в нефтодобивната промишленост.

По материали от световната преса.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s