Грандиозен празник по повод Сталинградската битка във Волгоград

Снимка: РИА Новости

Снимка: РИА Новости

Снимка: РИА Новости

Снимка: РИА Новости

По данни на полицията, патриотичното шоу „Сталинград“, посветено на 70-годишнината от победата на Сталинградската битка във Волгоград, е било посетено от над 250 хиляди човека.

„По данни на полицията, зрителите и участниците в шоуто в кулминационната му част са над 250 хиляди. Нарушения на обществения ред не са били допуснати“, – каза официалният представител на Държавното управление на вътрешните работи за този регион в Русия Светлана Смолянинова.

Според думите й, толкова масово мероприятие се провежда за първи път във Волгоград. Събитието се е състояло на новия градски площад, разположен на брега на река Волга. 3 000 полицаи, конни патрули и моторизирани части са охранявали събитието.

Снимка: РИА Новости

Снимка: РИА Новости

Тетрализираната възстановка, посветена на 70-годишнината от победата на съветските войски в Сталинградската битка, започнала с вой на сирените за въздушна тревога, над зрителите прелетял немски самолет, напомнящ за най-трагичния ден в историята на града – варварската бомбардировка на Сталинград на 23 август 1942 г. После възстановката продължила с пристигането на немската военна техника. „Бойците от Червената Армия“ (военнослужещи от десантно-щурмова бригада) се противопоставят на агресорите и развяват над града червеното знаме на победата. В кулминационната част на представлението зрителите станали свидетели на грандиозно пиротехническо шоу и салюти.

После шоуто продължило с концертна програма, започнала в по-ранните часове. В продължение на един час на зрителите била разказана историята на Сталинградската битка.

РИА Новости

РИА Новости

Планира се в неделя колона мотоциклетисти да донесат във волгаградския храм „Вси Светии“ на Мамаев курган икона на княз Владимир, княз Александър Невски и война Фьодор Ушаков.

Шоуо ще подължи до вечерните часове в събота.

Във Волгоград ще бъде създаден паметник за увековечаване паметта на бойците от 8 мотоциклетен полк, който има големи заслуги при контранастъплението на съветските войски и е осъществил рейда в тила на противника в Сталинградска и Ростовска област.

РИА Новости

РИА Новости

В навечерието на празника са открити два фонтана, „Детский хоровод“. Първият е точно копие на фонтана преди Втората световна война, вторият – със „със следите на раните“ върху детските фигури – копие на фонтана, станал известен по целия свят, благодарение снимките на военния фотокореспондент на ТАСС Емануил Евзерихин, направени на 23 август 1942 г., след страшната бомбардировка на Сталинград. В този ден под бомбите загиват над 40 хиляди мирни жители. Фонтанът станал символ на разрушения, но непобеден Сталинград.

130823f3В церемонията по откриването на фонтаните взе участие президентът на Русия Владимир Путин.

fullfdc382e70eadПо материали от руски средства за масова информация.

 

Още по темата от „Светът днес“

Сталинград: “Нито крачка назад!

http://worldtodaybg.com/2012/12/29/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B4/

6319_big

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s