Русия ще разреши убийството при самоотбрана

483Членът на партия «Единая Россия» Алексей Журавльов е подготвил законопроект, разширяващ правата на гражданите при защита на собствеността и при самоотбрана. Според законопроекта, незаконно проникналият в частен дом и заплащващ собственика с оръжие, ще може да бъде убит.

Според Алексей Журавльов, време е Русия да се „приближи към европейските норми“ в областта на самоотбраната, пишат в „Известия“. „Трябва да се разшири използването на определени видове оръжия и това да се счита за самоотбрана. Днес защитата на частната собственост в Русия липсва!“, – поясни позицията си Журавльов.

Според действащото законодателство, ако престъпник проникне въоръжен в дома, това не е доказателство, че той заплашва безопасността ви. Затова в подобна ситуация собственикът трябва да помисли как да обезвреди нарушителя, без да му причини вреда.

Ако увреждане здравето на нападателя бъде налице, то, според действащия в Русия наказателен кодекс, в съда се налага да се доказва, че вредата е била нанесена без умисъл, а в „границите на необходимата самоотбрана“.

Привържениците на по-крайните мерки твръдят, че „всеки, който влезе в дома и на територията на собствеността ни, рискува да получи куршум в главата. Така престъпниците инстинктивно ще осъзнаят, че ограбването на чужда собственост е опасно начинание“, – поясняват позицията си те.

Необходимостта от преразглеждане на действащото законодателство е назряла отдавна в Русия. Ситуацията е изострена, поради съдебните обвинителни дела за убийства в условия на самоотбрана. Съдът в Русия периодично издава присъди на хора, чиято вина е, че единствено са се защитавали, но и са убили поради това.

Юристите, обаче, питат винаги ли самоотбраната е оправдана и дават пример: „Какво ще трябва да направиш, ако в дома ти беснее пияния ти мъж? Мъже ли да го убиеш?“

2 отговора на “Русия ще разреши убийството при самоотбрана

  1. Нищо не става от тая идея, в България този закон си го има отдавна и какво от това?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s