ФБР: Американците могат да се „заразят“ с екстремизъм в Сирия, САЩ е заплашена от своите

ДFBI Director Mueller Testifies At Senate Hearing On FY2014 Budgetиректорът на ФБР Робърт Мюлер назова двата най-вероятни сценария за терористичната атака над САЩ: употреба на биологично оръжие вътре в страната и самолетна атака върху голямо населено място. Според думите му, заплахата може да дойде не само от чужденци, но и от американски граждани – особено тези, които са били в страни с повишена терористична опасност, включително Сирия.

Мюлер, който се готви да напусне поста на 4 септември, е обезпокоен, че американците, попаднали в Сирия и воювали на страната на метежниците, могат да се върнат в САЩ  „с намерение да извършат атака върху собствената си държава“. Другите „опасни“ страни са Тунис, Алжир, Мали и Египет, според шефа на ФБР.

‘Във всяка от тези страни има групи хора, които са причислени към категорията на екстремистите, а те са опасни не само тук, в САЩ, опасни са и за всички американци зад граница“, – каза Мюлер, отбелязвайки, че специалистите от ФБР забелязват засилен поток на американски доброволци към Сирия.

По оцента на ООН, от началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. са загинали не по-малко от 100 хиляди човека. В редиците на сирийската опозицията участват голямо количество граждани на западни държави. Според думите на Матю Олсен, директор на Националния антитерористичен център, Сирия е главният джихадистки център в света. И Мюлер, оглавяващ ФБР от 12 години, е убеден, че в тази държави може да „изкласи“ радикализирана група от американски терористи, които ще бъдат готови да атакуват и собствената си родина.

„Когато хората пътешестват в „горещи точки“ възникват два въпроса: първо, какви запознанства завързват там, и второ, какъв опит натрупват и няма ли да го насочат по-късно към своята държава“, – каза Мюлер  интервю за АВС News. Според Мюлер, най-вероятни са терористи-единаци, вдъхновени от естремистките идеи.

Робърт Мюлер каза още, че организацията „Фронт ан-Нусра“, действащ в Сирия, е планирал, по данни на агенти на ФБР, терористични атаки във Вашингтон, които трябвало да бъдат осъществени с помощта на откраднат самолет. „Тази опасност ни пречи да спим през нощта“, – отбеляза той.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s