Масови антиправителствени протести в Тунис / AFP

sМногохилядни демонстрации обхванаха улиците на Тунис. Пред сградата на националния парламент премина митинг, организиран от коалицията на опозиционните партии „Фронт за национално спасение“.

Според данни на AFP, протестиращите искат оставка на правителството, което се ръководи от ислямистката партия „Ан-Нахда“, назначаване на временен кабинет от безпартийни министри и нови избори за парламент.

Вълненията тресат държавата от края на юли, когато беше убит политикът Мухамед ал-Брахми, известен с критиката са към ислямистите. От тогава опозицията се събира постоянно пред сградата на парламента и иска смяна на ръководството на страната, неспособно да гарантира безопасността на гражданите. Протестиращите обвиняват управляващите в убийството на още един опозиционен политик Шукри Белида.

Миналата седмица представители на управляващата партия се съгласиха да разгледат възможността за създаването на временно правителство. Но те настояват за продължаване на преговорите, по което не е съгласна опозицията, тя иска незабавна оставка на кабинета.

В ролята на посредник в преговорите между правителството и опозицията се опитва да се впише Главният профсъюз на Тунис UGTT, но опитът не се увенчава с успех за сега.

Демонстрациите в Тунис се провеждат на фона на политическа нестабилност в съседен Египет, където армията свали президента Мухамед Мурси след многомилионни протести по улиците на страната.

Един отговор на “Масови антиправителствени протести в Тунис / AFP

  1. Вълненията са започнали от края на юли,но ни казвате чак сега-защото и в Тунис са против резултатите от „арабската пролет“-остава да кажете и кой я направи.И у нас някои се напъват..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s