Нови секретни аудиозаписи на Никсън / „The Daily Beast“, САЩ

nixon_s_watergatetestimony.jpegКогато става дума за Ричард Никсън, новите детайли около неговия мироглед би трябвало да не шокират хората. Но действителността се разминава с очакванията. Последните аудиозаписи, почти 400 на брой, от телефонните разговори и преговори в Овалния кабинет, ни разкриват подробности за личните предубеждения на Никсън и потвърждават факта, че той се е ползвал с мощна подкрепа от влиятелни политици-републиканци по време на сканадала Уотъргейт.

На 19 април 1973 г. в речта си към тогавашния съветник на президента по въпросите за националната сигурност Хенри Киниджър, Никсън недвусвислено изразява достатъчно примитивния си мироглед по отношение на религиозната търпимост. Обезпокоен от това, че евреите ще се опитат да попречат на разговорите между САЩ и СССР, Никсън заплашва публично да ги обвини: „Плюя на това, че ще ме нарекат антисемит“, – казал Никсън на Кисинджър, който също е евреин.

Очевидно, Никсън силно е бил обезпокоен от евентуални еврейски заговори. На 18 април 1973 г., по време на съвещанието с вице-президента Спиро Агню, Никсън критикува евреите, защото „цялата външна политика и разоръжаването на Америка е в ръцете на еврейските емигранти от СССР“. Но, според Никсън, „американският народ няма да им позволи да разрушат нашата външна политика – никога“.

Предубежденията на Никън не засягали само евреите, за което свидетелства достатъчно поровокативния му разговор със съветника Ан Армстронг, състоял се на 14 юни 1973 г. По време на разговора той попитал Ан: „Знаете ли поне една държава, която се ръководи от черни?“ По време на беседата Никсън се отнасял пренебрежително към италианците, жителите на Източна Европа и други народи.

На 30 април 1973 г., когато Никсън настоявал за оставката на Боб Халдеман и Джон Ерлихман, двама свои бивши помощници, забъркани в скандала Уотъргейт, той получил доверието на Джордж-Буш-старши, заемащ по това време поста председател на Републиканския национален комитет. „Истински се гордея с Вас“, – казал тогава Буш.

Пак на 30 април 1973 г., на Никсън позвънил губернаторът на Калифорния Роналд Рейгън. „Ние все още сме на Ваша страна, – казал Рейгън. – Бих искал да знаете, че се молим за Вас“.

Източник : The Daily Beast“, САЩ
http://www.thedailybeast.com/articles/2013/08/22/inside-the-new-nixon-watergate-tapes.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s