Посланикът на Иран: Асад ще се бори с подкрепата на сирийския народ и армия / „Интерфакс“

MВ извънредно интервю за агенция „Интерфакс“ посланикът на Иран в Москва Махмуд Реза Саджади коментира ситуацията в Сирия, перспективите руско-американските отношения след избирането на новия ирански лидер, а също положението на ислямската република в света.

Иран не подкрепя сирийското правителство чрез въоръжаване на страната и не изпраща военни там, защото няма нужда от това, заяви посланикът. „Сирия има мощна армия, която не се нуждае от нашите военни“, – заяви Махмуд Реза Саджади. Конфликтът в Сирия продължава, защото на армията й е трудно да воюва в градски условия, добави той.

Според иранския дипломат, Сирия е добре подготвена за въоръжен отпор и не се нуждае от военна помощ. „Сирия винаги е била заплашена от нападение от страна на Израел. Затова сирийците имат добри военни запаси“, – съобщи дипломатът.

Саджади подчерта, че населението на Сирия подкрепя президента. „Башар Асад може да се съпротивлява две и половина година, защото има подкрепата на народа и армията си. Ето затова бяха свалени Зин ел-Абидин Бен Али в Тунис и Хосни Мубарак в Египет. Защото народът им не ги подкрепяше“, – заяви той.

Дипломатът описа и позицията на Иран по отношение ракетните комплекси С-300.  Според думите му, Иран е готов да бъде гъвкав по този въпрос. „Ако има някаква друга система за противо-въздушна отбрана, която би могла да покрие нашата територия в рамките на общия ни план, и ако цената и времето на доставка са подходящи за това, то ние сме готови да проявим гъвкавост“, – отговори посланикът.
Този въпрос едва ли ще се обсъжда на срещата между лидерите на Русия и Иран Владимир Путин и Хасан Роухани по време на срещата в Бишкек през септември, смята посланикът. „Не мисля, че подобен несъществен въпрос си струва да бъде обсъждан на тази среща. Смятам, че трябва да дадем възможност на министерствата на външнете работи и отбраната на двете страни да решат въпроса. Макар президентите да имат последната дума“. По-рано в някои медии се появи информация, че вместо С-300 Русия ще достави на Иран системата „Антей-500“.

Иранският дипломат открива перспектива и оптимизъм в двустранните отношения между Русия и Иран. „И Иран, и Русия са против еднополюсния свят. И Иран, и Русия смятат за недопустима намесата на чуждестранни сили във вътрешните работи на други държави. Народите и държавите трябва сами да вземат решенията си, сами да определят съдбата си, – заяви той. – Изпитватм голям опитизъм по повод перспективите на нашите отношения“.

Положението на Иран в света в близко време ще се усложни, смята посланикът. Той отбеляза, че няма да се изненада, ако САЩ засилят санкциите против страната, забранявайки продажбата на ирански нефт на световните пазари.

По въпроса за ядрените разработки, предизвикали безпокойство на международната арена, Иран ще остане непоклатим. „Както и преди, прогресът в преговорите напълно зависи от доброжелателността на западните страни. В миналите години ние също подчертавахме това. Няма да отстъпим нито милиметър от своите законни права“, – коментира дипломатът от Иран.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s