Президентът на Афганистан не бърза да се раздели с американците

File photo shows U.S. President Obama speaking to the media with Afghan President Karzai at his side after their meeting in WashingtonХамид Карзай не бърза да се раздели с Вашингтон, но САЩ притискат афганистанския лидер за съгласието му.

Американските дипломати твърдят, че договореността около безопасността на страната ще бъде постигната през октомври. Но Хамид Карзай изрази недоволство по много акпекти от чуждестранната военна мисия и заяви, че не може да поеме никаква отговорност до изборите в страната.

„Макар американците да ни помолиха за октомври, ние не бързаме. Ако документите бъдат съгласувани при това правителство, то добре. Ако не бъдат готови, то новото правителство ще решава дали да ги приеме или не“, – цитират изявлението на Хамид Карзай в Кабул западните средства за масова информация.

Вашингтон твърди, че ако решението не бъде прието сега, то то може да повлияе върху предизборната кампания другата година.

Планира се войската на НАТО да напусне територията на Афганистан в края на 2014 г. От това следва, че безопасността на страната ще бъде поверена на афганистанските военни. В страната ще останат 9 американски бази: в Кабул, Баграм, Мазари-Шариф, Джалалабад, Хардез, Кандахар, Хелменд и Херат. Според американците, за обслужване на базите ще са необходими около 22 хиляди военни от САЩ и неголям контингент специалисти от държавите от НАТО. През юни президентът на Афганистан Хамид Карзай спря преговорите със САЩ по споразумението за безопасност след решението на Вашингтон да започне пряк диалог с „Талибани“-те.

Днес в Афганистан служат 68 хиляди войници, но до февруари тяхната численост трябва да се съкрати два пъти. В един от докладите на Пентагона се отбелязва, че през последните две години талибаните са изгубили салата си, а свързаната с тях „Ал Кайда“ е станала по-малко активна, докато афганистанските военни значително са укрепнали. Във връзка с това е бил направен извода, че „конфликтът в Афганистан е преминал в нова фаза“ и афганистанските сили за сигурост могат да се справят самостоятелно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s