Spiegel: САЩ подслушвали видеоконференциите на ООН и над 20 правителства в света

flags_bw_097Нови данни около US подслушването, пуснати от Едуард Сноудън, вече са на страниците на немското списание Spiegel. Според информацията, Агенцията за национална сигурност на САЩ е събирала разузнавателна информация и от правителствата на страните от Европейския съюз, имала е и достъп до видеоконференциите на ООН. Русия и Китай са в челото на списъка на приоритетните цели на шпионажа.

Немското издание обнародва таблица, в която са посочени целите на следенето. Всяка от държавите е с номер от 1 до 3, където 1 е висше ниво на приоритет. Най-важни за следене се оказали Русия, Иран, Китай и Северна Корея.

По-малки приоритети за САЩ са страните от ЕС – ЕС е получил оценка 3. За САЩ ЕС е интересен главно по отношение на финансовата му стабилност, търговските отношения и външната политика.

Втори приоритет за САЩ е ООН. Информацията за външната политика на организацията получавали сътрудниците от Агенцията за национална сигурност на САЩ, работещи под крикритие, отбелязва изданието. Сътрудниците от спецслужбите успели да проникнат във вътрешната мрежа на организацията. Това се потвърждава от съобщението в един документ: „Потокът от данни ни открива достъп до вътрешните видеоконференции на ООН, ура“.

Под прицела на US спецслужбите се оказали и представителите на ЕС в НАТО в Ню Йорк и Вашингтон. Агенцията поставила „бръмбари“ в сградата на организацията и получила достъп до цифровите й носители.

От новите публикации засекретени документи стана ясно и за други подслушвания. Първи шпионаж- под кодово име Blarney, подслушването се осъществявало от 1978 г. и събирало информация за дейността на чуждестранните дипломатически мисии, терористични организации, правителства и икономоките на други държави. Събраните данни получавал лично президентът на САЩ. Втора шпионска програма- Rampart-T – действа от 1991 г. и шпионира „висшето ръководство и приближените до него лица“ на 20 държави, в това число Русия и Китай.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s