Турция се присъединява към коалицията срещу Сирия и без решение на ООН

reWalls.com-24749Турция се присъединява към каквато и да е коалиция срещу режима на Башар Асад, дори ако няма официално решение на Съвета по безопасност към ООН, съобщи в понеделник агенция Ройтер, позовавайки се на Министъра на външните работи на страната Давутоглу.

„Светът днес“ смята, че Турция отново се опитва да яхне вълната и да се представи за главен съюзник на САЩ в региона. Очевидно е, че Турция е готова да „воюва“ със Сирия само, ако агресията я започне САЩ. В бъдеще позицията на Турция ще се определя от факта, че тя е член на НАТО. Вкратце, поведението на Ердоган е прогнозируемо и очаквано.

„В момента 36-37 държави обсъждат алтернативите. Ако в процеса на обсъждане се сформира коалиция срещу Сирия, Туриця ще влезе в нея“, – цитара Давутоглу агенцията.

Според министъра, Анкара винаги е била за спазване решенията на ООН, но в случая правителството е готово да разгледа и други варианти, ако Съвета за безопасност реши да не притиска Дамаск.

По-късно Министъра на външните работи на Великобритания заяви, че има вероятност от чуждестранна военна намеса в сирийския конфликт без подкрепата на всички членове на СБ към ООН.

Според министъра, СБ към ООН не иска да поеме отговорността за разрешаването на сирийската криза.

Поредното изостяре на ситуацията около Сирия е от 21 август, когато редица медии съобщиха за мащабна употреба на химическо оръжие в покрайнините на Дамаск. Жертви на атаката, по предварителни данни, са повече от 600 човека.

Един отговор на “Турция се присъединява към коалицията срещу Сирия и без решение на ООН

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s