Активизираха се военните самолети в британската база в Кипър / The Guardian

193624336В района на британската база Акротики в Кипър е забелязана повишена активност на военните самолети. По всяка вероятност, британските ВВС се подготвят за въздушен удар срещу Сирия, пише The Guardian.

„Светъ днес“ припомня, че активността на военната база на ВВС на Великобритания в Кипър не доказва, че „Западният алианс“ се готви да нападне Сирия в близко време. Но не е изключен и този сценарий. Активността създава впечатление за кипяща дейност на базата. Което е напълно логично, предвид разгърналата се информационна заплаха към Сирия.

„Светът днес“ припомня, че правителството на Англия винаги се е характеризирало с прекалена алчност, за да си позволи просто така да форсира своите ВВС, затова вероятността от военен удар съществува.

ИТАР-ТАСС съобщава, че двама пилоти на търговски самолети, които постоянно работят в региона, в понеделник са съобщили, че наблюдават от кабините си полетите на военно-транспортните самолети С-130 „Херкулес“. На екраните на радарите им се появявали „неголеми групи изтребители“, които, както пилотите смятат, „долитат от Европа“. „Жителите, чийто домове са разположени около британската база в Кипър, също твърдят, че за последните две денонощия активността там е значително по-висока от обичайната“.

„Бойните и военно-транспортните самолети започнаха да пристигат в британската база Акротири в Кипър, която е на около 160 км от бреговете на Сирия, което е сигнал за нарастваща подготовка за военен удар против режима на Асад“, – пише The Guardian.

Изданието констатира „признаци на повишена готовност за военен удар“ срещу САР, където продължават работата си инспекторите от ООН. The Guardian смята, че САЩ, Великобритания и техните съюзници, „вероятно ще изчакат екипа на ООН да направи доклада си и да напусне Сирия, и тогава ще нанесе въздушните удари против правителството“.

Базата в Акротири, останала под суверенитета на Лондон след обявяване независимостта на Кипър, през 2011 г. изигра ролята на команден център за координация на международната операция в Либия. От същата военна база се осъществи подкрепата на разузнавателните самолети Е3D, самолетите-радари, водеше и наблюдение над ситуацията в региона.

В тази база се намираше и щаб-квартирата на обединеното командване на ВВС, което координираше преноса са бойни средства от Великобритания към зоната на операцията. Но Акротири през 2011 г. не се използва за непосредствено нанасяне на удари по Либия, която е разположена в голяма близост.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s