А защо арабските държави сами не разрешат проблема в Сирия? („Atlantico“, Франция)

lag2703Лигата на арабските държави активно призовават „международната общност“ към кръвопролитие в Сирия. Но самата тя стои със скръстени ръцe

Бенуа Райски

В продължение на много месеци в Сирия цари истински ужас. Неотдавна употребиха химическо оръжие, което не може да остави безучастни дори най-проклетите циници. От всички страни звучи един и същ въпрос: „Какво трябва да направи международната общност?“

Всъщност, „международната общност“ е един от тези безсмислени изрази, които могат да намерят място само в речите на държавните глави и на първите страници на вестниците. Какво е това „международна общност“? Малави и Лихтенщайн? Молдавия и Зимбабве? Нигерия и Малдиви? Лаос, Монголия и Черна гора? Всички (равноправни) членове на ООН? Разбира се, че не. Ако снемем от тази красива фраза словестната обложка, ще стане ясно, че в действителност терминът „международна общност“ означава западните държави начело със САЩ. Към тях ли трябва да се обръщаме с молба да извършат военна намеса, за да преустановят кръвопролитията в Сирия? Но нима Сирия няма съседи, които се намират буквално на две крачки от мястото на убийствата? Та нима Сирия не е арабска държава? Та нима до неотдавна тя не влизаше в Лигата на арабските държави?

Защо тези държави, които изолираха Сирия от арабския свят, не се намесят сами? Саудитска Арабия притежава най-мощната авиация в региона, а самолетите й се намират само на час път от Дамаск. Египет също може да се похвали с внушителни ВВС. Летците на Египет са обучени от американски инструктори. Но и за него Дамаск се намира твърде далеко. Йордания има едни от най-добрите сухопътни сили в региона: те трябва просто да преминат границата, която е в ръцете на съюзниците им от Свободната сирийска армия. Катар също не бива да се оплаква от недостиг на военни ресурси, но и той предпочита на хвърля милиони за подготовка на бойците от Свободната сирийска армия.

С една дума, може би си струва да се изпратят в Сирия катарски, йордански, египетски и саудитски войници? Но какво говорите?! Така не се прави! Инициативата трябва да бъде в ръцете на Запада, с неохотното и лицемено благоволение на ЛАД. Арабските армии принципно не воюват с други араби. С изключение на войните срещу собствените им граждани…

Сирийската армия всеки ден постига успехи. Иракската армия по времето на Садам Хюсеин прекрасно се справяше с унищожаването на кюрди и шиити. Либийската армия на Муамар Кадафи демонстрира майсторство в кръвопускането, докато западната (а не арабската!) авиация не успя да сломи нейната съпротива. Йорданската армия (макар и в далечното минало) смаза въстанието на палестинците. Египетската армия беше най-скромна от всички, но показа в Кайро и в другите градове, че не й трепва окото, когато се наложи.

Във всяка от тези арабски столици трябва да се издигне паметник на Тартюф. Разбиращите западни страни внимателно се вслушват в раздаващите се оттам стенания: „Знаете ли, нашето общество няма да ни разбере, ако ние…“. Американските, френските и английските самолети, разбира се, са много по-удобни и безопасни. В тях винаги можеш да си измиеш ръцете в случай на „съпътстващ ущърб“ и жертви от страна на мирните жители. Ето за какво е нужно това нещо, което се нарича ЛАД. Да, понякога и на Лигата й се случва да се добере до нещо -винаги намира време за жестоко осъждане на Израел и неговата окупация на палестинските територии. Единен и неделим фронт. Което, между другото казано, по някакъв парадоксален начин говори в полза на съществуването на еврейската държава…

Бенуа Райски, историк, писател и журналист.

Източник: „Atlantico“, Франция
http://www.atlantico.fr/decryptage/massacres-en-syrie-mais-quoi-servent-donc-armees-arabes-benoit-rayski-824528.html

2 отговора на “А защо арабските държави сами не разрешат проблема в Сирия? („Atlantico“, Франция)

  1. „Международна общност“ е точно толкова идиотско понятие, колкото идиотско е в България понятието „гражданско общество“.

    Ако „международна общност“ означава просто „компанията на силните държави в света“, то „гражданско общество“ в България означава просто „соросоидните НПО-та – фондации, центрове и институти“, които са стотици и всички се финансират отвън (от запад). Тези „мозъчни тръстове“, или „тинк-танкове“ най-нагло се стремят да поемат контрол над политиката и обществения живот в страната. Те се представят едва ли не за „цвета на нацията“, за неин глас и съвест и даже, представете си, за представители (!) на народа… Всъщност това е една мафиотска идеологическа върхушка, един отровен мицел, който трови обществения и културен живот, насажда вредни анти-народни идеологии, внася раздор и омраза в обществото, манипулира политиката на страната, събира и обработва разузнавателна информация и изобщо всячески вреди на интересите на страната. Тези редовни, и даже бих казал, единствени гости в „Преди всички“ на радио „Хоризонт“ промиват мозъците ви всеки ден – барабар със самите водещи на предаването. Затова вие си мислите, че такова животно като „гражданско общество“ в България съществува. Може и да съществува, но изобщо не е това, което си мислите!

    Нещо подобно е и така наречената „международна общност“. Зад него се крие юдео-масонската, корпоративно-банкерска мафия с глобалистични апетити.

  2. От месеци останалите арабски държави се намесват. Пращат оръжие, муниции и наемници в Сирия. Да не мислите че сирийци воюват в армията на бунтовниците? Те седнали милите да се почесват, дето не ги сърби, защо арабските държави не се намесват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s