Белият дом не успя да въздейства на Асад, обърна се към Путин („Politico“, САЩ)

7A308589-24FC-4B0F-977E-13E02B547ECC_mw1024_n_sРейд Епщайн

В понеделник, на 26 август, администрацията на Обама се опита да поговори с Руия. Това се оказа твърде нелека за нея задача. Кабинетът на Обама е в много обтегнати отношения с руския президент Владимир Путин, заради отмяната на двустранната среща, която пропадна след решението на Русия да предостави политическо убежище на разобличителя на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.

Понеделник не подсказа нищо на Белия дом –  как да реагира по проблема с използваното в Сирия химическо оръжие, която употреба държавният секретар Джон Кери нарече „неоспорим факт“. Новата терминология вече е крачка напред, имайки предвид начина на изразяване в близкото минало. Тогава американските администратори употребяваха израза „достатъчно малко съмнения“.

Кери произнесе 7-минутна реч, практически напълно насочена към целта да засрами Русия, че се е превърнала в задграничен блогодетел на Сирия. Речта му беше първото публично потвърждение, че Белият дом няма съмнение около използването на химическо оръжие в Сирия, и че отговорност за това носи Баша ал-Асад.

Кери не спомена името на президента на Русия Владимир Путин, нито спомена думата Русия, но на всички стана ясно за кого става дума. „Всички, които казват, че атака от подобен мащаб би могла да бъде изфабрикувана, трябва да проверят съвестта и нравствения си компас“, – каза Кери, имайки предвид атаката с химическо оръжие, зад която, според администрацията на Обама, стои сирийският режим. – Това, което виждаме пред себе си днес, е реално и убедително“.

След речта на Кери прес-секретарят на Белия дом Джей Карни заяви, че дори Русия се съгласила, че в Сирия е било използвано химическо оръжие. „Когато става дума за Русия, аз мисля, че е важно да се поясни, че използването на химическо оръжие в такива сериозни мащаби, които видяхме на 21 август в покрайнините на Дамаск, не предизвиква съмнения, – каза Карни. – Международната общност вече стигна до извода, че това действително се е случило. Даже Русия и Иран достигнаха до този извод и потвърдиха, че, според тях, химическо оръжие е било употребено“.

Докато Кери и Карни държаха речи, Путин вече съобщи на британския министър-председател Дейвид Камерън, че Русия „няма доказателства кой носи отговорност за химическата атака“. Миналата седмица официалният представител на МВнР на Русия Александър Лушашевич каза, че по време на атаката от 21 август, е било използвано „неизвестно химическо оръжие“.

Карни отбеляза, че не е запознат с последните изявления на Путин: „Когато става дума за Сирия, Русия не иска да си сътрудничи с нас така, както ние и другите народи биха искали, но по това изявление на Путин все още нямам отговор, понеже не съм запознат с него“. ООН трябва да проведе независимо разследване и да провери наистина ли е било използвано химическо оръжие в Дамаск. В понеделник инспекторите на ООН вече бяха на мястото на предполагаемата химическа атака, но ги обстреляха снайперисти. Но те успяха да съберат необходимите образци, както съобщи представител на ООН в разговор с журналисти в Ню Йорк.

Независимо, че инспекторите продължават да събират доказателства, Кери заяви, че „нашата версия по събитията, случили се в Сирия, е подкрепена с факти, продиктувана е от съвестта ни и здравия ни разум“. Според Кери, Обама днес претегля различни варианти и „провежда консултации с чуждестранни лидери и съюзници“, но президентът и представителите на администрацията отказаха да съобщят следното: дали са разговаряли в понеделник с руските си колеги. Кери съобщи, че той е разговарял с министъра на външните работи на Сирия и му е отправил остро предупреждение, но не спомена за никакви разговори с руснаците. Вместо това той няколко пъти намекна за неотстъпчивостта на Русия по сирийския въпрос.

Кери се опита да припомни на Русия, че тя е част от световната общност. „Става дума за крупномащабно използване на оръжие, което, както вече е решено отдавна в цивилизования свят, не трябва да се употребява, – каза Кери. – Така смятат дори страните, които не са съгласни с нас по редица други въпроси“. Той се опита да апелира за „всеобща хуманност“. „Не е важно какво мислите за Сирия, но всички народи и нации, които вярват в идеята за всеобщата ни хуманност, трябва да поработят върху това на виновните за употребата на химическо оръжие да им бъде потърсена отговорност, за да не се повтори същото никога“, – добави той. Кери се опита да аргументира изявленето си с това, че САЩ имат „неоспорими доказателства, че сирийският режим е използвал химическото оръжие. „Обявеният брой жертви, симптомите на пострадалите, – продължи Кери. – Това доказва, че всичко е реално, че в Сирия е било използвано химическо оръжие“.

Кери се опита да припомни на руснаците, че САЩ скоро ще предоставят още доказателства за отговорността на Асад за химическата атака. „Разполагаме с допълнителна информация за тази атака, сега ще я съберем и ще я анализираме заедно с партньорите ни, тогава ще можем да я обнародваме, очаквайте я в близките дни“. Подобно обещание на Кери задължава администрацията да предостави нови данни, доказващи връзката между режима на Асад и химическата атака – данните, най-вероятно, няма да убедят руснаците, които дълго се надяваха на мирна среща между сирийския лидер и опозиционните фракции, стремящи се към неговото сваляне.

Най-сериозният проблем на Белия дом не е да представи такива доказателства, които биха убедили Русия, а да изработи план за бъдещи действия, които да бъдат логично продължение на всички тези резки изявления. „Обезпокоен съм от това, че, когато държавата е толкова силна и влиятелна, когато в действията си тя се ръководи от принципи, на нея рано или късно ще й се наложи да изпълнява тези задачи“, – каза бившият посредник в мирните преговори в Близкия Източ Аарон Давид Милер, който в понеделник заяви, че в края на краищата на Обама ще му се наложи да атакува Сирия.

Изпълнението на тези задачи може да се окаже твърде сериозен проблем за Обама. „Администрацията много умело подбира думите си, – каза Милер. – Но проблемът не е в думите. Проблемът е в огромния разрив, който се образува между изказванията и действията“.

Източник: „Politico“, САЩ

Един отговор на “Белият дом не успя да въздейства на Асад, обърна се към Путин („Politico“, САЩ)

  1. “Всички, които казват, че атака от подобен мащаб би могла да бъде изфабрикувана, трябва да проверят съвестта и нравствения си компас”, – каза Кери.

    Интересно кой ще провери „съвестта и нравствения компас“ на самия Кери, на когото явно тези „атавизми“ са му ампутирани още от момента, когато е започнал държавната си служба. Както впрочем, са ампутирани и на цялата вашингтонска федерална администрация. И на 2/3 от Конгреса, и на почти целия Сенат, и на половината съдии. (По моя най-скромна и груба преценка.)

    На 11.9.2001 година правителството на САЩ изфабрикува едно още по-голямо и страшно престъпление, като взриви три сгради, уби 2000 невинни граждани на САЩ, удари с ракета собствения си пентагон – един чудовищен заговор, една невиждана инсценировка и потресаващо престъпление – и въпреки това, не само, че им се размина, не само, че никой не им потърси сметка, но и досега продължават да развяват знамето на тази „терористична атака“ уж извършена от „Ал-Кайда“, за да тероризират самите те целия свят и собствените си граждани. И всички си мълчат, като оплюти идиоти. И мигат на парцали.

    Та, защо и сега крадецът да не вика „дръжте крадеца“, убиецът – „дръжте убиеца“, тиранинът – „долу тиранина“, терористът – „да се борим с тероризма“… Инсценировка е, и още как! Изобщо не е голям нейният мащаб, понеже липсващите до 1000 човека жертви бяха допълнени със статисти и едни и същи трупове бяха снимани по няколко пъти. Оръжието пък беше намерено от сирийската армия, инсценировката беше ДОКАЗАНА. Но няма кой да слуша и да чете. А бандитите във Вашингтон както обикновено се правят на глухи, прикриват и игнорират фактите и повтарят като развален грамофон заучените си лъжи. Номерът е просто да крещиш повече и по-силно, за да чуват само теб.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s