Въздушната операция на НАТО срещу Югославия – модел за битката срещу Сирия / The New York Times

www.AviationExplorer.com„Докато Обама обмисля варианти за отговор на  химическата атака в Сирия, неговите помощници в областта на сигурността се спират върху военно-въздушната операция на НАТО в Косово като вероятен образец за действия без мандата на ООН“, – пише The New York Times.

„Събитията в Косово са идентични с тези в Сирия днес: както в Сирия, в Югославия загинаха мирни жители, а Русия (както и по отношение на Сирия днес) имаше дългогодишни връзки с правителството на Югославия, обвинено тогава в насилие“, – се казва в статията.

„Високопоставен чиновник от администрацията каза, че косовският вариант е бил сред многото, които се обсъждани по време на продължителните разговори в Белия дом, посветени на сирийската криза. Обсъждало се е също: ще има военният удар непредвидени последствия, ще дестабилизира ли той обстановката в съседни държави, такива като Ливан, ще се увеличи ли бежанският поток в Йордания, Туриция и Египет“, – отбелязват авторите на статията.

Изданието припомня, че в петък руското правителство призова президента Башар Асад да пусне експертите на ООН в източните райони на Дамаск, където имаше химическа атака.

„В изявлението си МВнР на Русия прехвърли отговорността за гарантиране на безопасния достъп до мясотто на инцидента към сирийската опозиция. От второто изявление на руснаците става ясно, че те смятат атаката за дело на въстаниците. В изявлението им се цитират съобщения, критикуващи правителствните войски, публикувани в интернет няколко часа преди атаката“, – се казва в статията.

„Появяват се все повече доказателства, че престъпното действие е явна провокация“, – заяви официалният представител на руското външно министерство Александър Лукашевич.

„Решението да се използва за образец военният удар над Косово през 1999 г. има основания, поради редица съвпадения: употребата на химическо оръжие, което доведе до извънредна хуманитарна криза тогава. Ако не се отговори силово днес, има опасност правителството на Асад отново да прибегне до употреба на химическо оръжие, но в по-голям мащаб. Още едно основание за военна намеса в Сирия е Женевската конвенция от 1925 г., която забранява използването на химическо оръжие по време на военни действия. Бившият съветник на Обама Денис Рос предполага, че ако президентът иска да гарантира законността на действията си, „има много начини да направи това извън контекста на ООН“, – пише изданието.

Източник: The New York Times
http://www.nytimes.com/2013/08/24/world/air-war-in-kosovo-seen-as-precedent-in-possible-response-to-syria-chemical-attack.html?pagewanted=all&_r=2&

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s