Джей Карни: „Асад трябва да си отиде заради бъдещето на сирийците“

Mideast SyriaWhite House Press Secretary Jay Carney discusses the current situation in Syria and a potential US responseСАЩ направиха няколко знакови изявления по отношение на сирийския конфликт. Без да дочакат официалните изводи на инспекторите от ООН, Вашингтон обвини за химическата атака режима на Башар Асад.. Америка обещава тези дни да обнародва доказателства по темата.

Експертите не изключват военна намеса, но явно Вашингтон се нуждае от международна подкрепа.

Syria's President Bashar al-Assad delivers a speech to a new cabinet he named last week, in DamascusПрезидентът на САЩ Барак Обама до няколко дни ще реши как САЩ да отговори на химическата атака, извършена в Дамаск на 22 август. Днес американският лидер и съветниците му дискутират около рапортите на специалните служби, за да решат „за“ или „против“ военната намеса е САЩ, съобщиха от Белия дом и Държавния департамент.

Министърът на външните работи на САЩ каза на пресконференция, че Вашингтон не се съмнява, че именно армията на Асад е използвала отровни вещества и се опитва да скрие уликите.

Снимка: ЕРА

Снимка: ЕРА

„Ние знаем, че сирийският режим притежава хиическо оръжие. Ние знаем, че сирийският режим може да изстреля химически вещества с ракети. Ние знаем, че този режим се стреми да изтласка отрядите на опозицията от мястото, от което е била извършена химическата атака. Всичко това го видяхме с очите си. Разполагаме с допълнителна информация за атаката, разглеждаме фактите с партньорите си. И ще предоставим материалите в близките дни. Възмутени сме не само от факта на това чудовищно престъпление, а най-вече от опитите то да се скрие. Сирийската власт се отказа да си сътрудничи с ООН около разследването на атаката. Пет дена сирийският режим отново и отново нанасяше удари по мястото на химическата атака, унищожавайки уликите. А така не се държи правителство, което няма какво да крие“, – каза Джон Кери.

Снимка:  ЕРА

Снимка: ЕРА

Но независимо от войнствената си риторика, Вашингтон явно не е готов и не иска да се забърква в нова военна кампания. Да, Белият дом даде да се разбере, че Башар Асад е пресякъл прословутата „червена линия“, което дава основание на САЩ да започнат подготовка за въоръжена намеса. Но заедно с това, Америка явно предпочита операцията да бъде одобрена от ООН и да бъде международна, предполагат политолози.

Военната намеса на САЩ, допускат експерти, ще има немащабен характер – например, унищожаване с помощта на ракети на ключови военни обекти на сирийската армия.

Косвено потвърждение на горната версия е направеното изявление на официалния представител на Белия дом Джей Карни. Според думите му, сирийският конфликт не може да бъде регулиран по военен път:

„В момента разглеждаме различни варианти на отговор срещу безспорното престъпление – употребата на химическо оръжие за масово поразяване с многобройни жертви. И почти няма съмнения, че това е дело на сирийската власт. Безспорно е следното: това престъпление трябва да бъде наказано. Това повеляват интересите на САЩ и цялата световна общност. Така ще си получат заслуженото тези, които нарушават международните норми. Президентът се консултира с екипа си, с лидерите на другите държави и специалните служби, за да разбере какво се е случило. Ще ви представим материалите на специалните служби.
Продължаваме да оказваме подкрепа на сирийската опозиция. Заедно с това смятаме, че този конфликт не може да се разреши по силов път. Решението може да бъде само политическо. Но едно е ясно – Асад трябва да напусне властта заради бъдещето на сирийците“.

Снимка: ЕРА

Снимка: ЕРА

Както е видно, изявленията на американските чиновници са разнопосочни. Според мнението на някои коментатори, това свидетелства за липса на ясна стратегия. САЩ продължават да настояват за оставката на Асад, но едновременно не искат и победа на въстаниците (сред които има много бойци от Ал Кайда), което би означавало дестабилизация на целия регион.

Събитията от последните дни отново поставят под съмнение провеждането на междунродната конференция „Женева-2“. Москва и Вашингтон вече съобщиха, че подготовката за конференцията е в крайния си етап. Но след химическата атака в Дамаск сирийските въстаници заяваиха, че за участие в конференцията не може и да става дума.

САЩ не се отказват официално от провеждането на „Женева-2“, заяви официалният представител на държавния департамент Мари Харф:

„Не бих казала, че конференцията вече не е актуална. Очевидно е, че единственият добър вариант за сирийците е стабилна и целенасочена работа за политическото разрешаване на конфликта. Продължаваме в това направление. И ужасните събития, случващи се на бойното поле в Сирия, само потвърждават това. САЩ ще работи за политическото разрешаване на конфликта чрез „Женева-2“.

2Заради експресното развитие на събитията, химическата атака миналата седмица, Държавният департамент на САЩ отложи срещата между представителите на Русия и САЩ за Сирия в Хага.

Срещата бе насрочена за 28 август. Това съобщи американската страна късно вечерта на 26 август. В съобщението се казва, че срещата се отлага, за да се даде оценка на случващото се и да се изберат подходящите варианти за отговор.

Един отговор на “Джей Карни: „Асад трябва да си отиде заради бъдещето на сирийците“

  1. Вие, вашингтонските терористи, трябва да си отидете – заради бъдещето на света!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s