Как САЩ ще бомбардират Сирия / „Интерфакс“

NATO-Libyan-warДействията на САЩ и техните съюзници потвърждават готовността за нанасяне на масиран удар с крилати ракети по Сирия. Това е само въпрос на време, каза ръководителят на комитета по международните въпроси към Държавната дума на Русия Алексей Пушков.

„От събитията през последните дни, а също от официалните изявления на представители на западни държави следва извода, че САЩ и техните съюзници са направили избора си – масиран удар по Сирия и това е само въпрос на време“, – каза Пушков в интервю за „Интерфакс“.

Снимка: РИА Новости

Снимка: РИА Новости

По всяка вероятност, добави той, военната акция е предопределена.

„Това ще бъде масиран удар с крилати ракети по военните, командните и инфраструктурните обекти на Сирия. Ракетите ще бъдат изстреляни от четирите американски военни кораба, а също от британската подводница „Трафалгар“, снабдена с ракети „Томахоук“, – смята ръководителят на парламентарния комитет в Русия.

Както отбеляза Пушков, трудно е човек да си представи, че след подобна масирана информационна подготовка и изявленията, които бяха направени вчера, включително и от държавния секретар на САЩ Джн Кери, САЩ ще се откажат от военна операция срещу Сирия.

„Според мен, военната операция вече е предопределена“, – отбеляза депутатът.

Според него, решено е да се атакува с крилати ракети, защото САЩ и съюзниците им не искат да подлагат на опасност своите ВВС. Те не искат да действат над територията на Сирия, защото тя има достатъчно мощна система за противоракетна отбрана.

„Що се отнася до удара с крилати ракети, то той може да бъде нанесен от безопасно разстояние, извън пределите на сирийските въздушни граници, т.е. извън зоната, в която действат ПРО на Сирия“, – поясни Пушков.

Той смята, че една от причините да се избере решението за военна намеса, са настроенията в САЩ и Англия.

Тези държави не искат да се повтори иракския и афганистанския сценарий, те са против нови военни интервенции от такъв вид, каза Пушков.

„Оттук следва и нежеланието на президента на САЩ Барак Обама да хвърли американски войски на територията на Сирия, защото бойните действия там ще доведат до големи загуби и ще се възприемат крайно негативно от обществеността в САЩ и Великобритания – там се измориха от афганистанската и иракската авантюра“, – каза Пушков.

Именно това, според него, обуславя изборът на „безопасен, дистанционен военне удар“.

„Целта на този удар е да разруши военните и командните пунктове, които обезпечават жизнеспособността на правителството на Асад и ефективността на неговите въоръжени сили против метежниците“, допуска политикът. Освен това, добави той, задачата е „да се даде възможност на метежниците отново да възвърнат изгубената военна инициатива и максимално бързо да свалят правителството на Асад“.

Пушков смята, че именно този сценарий е подготвян достатъчно дълго, ако анализираме събитията от последната половин година.

За нанасяне на масиран удар с крилати ракети призова и сенаторът Джон Маккейн, който беше кандидат от Републиканската партия на предишните президентски избори, припомни руският политик.

„Излиза, че Обама се вслушва в препоръките и призивите на тези, срещу които се изправи по време на изборите. Това доказва, че между политиката на Обама и политиката на Джорж Буш същестувват само тактически, но не принципни различия“, – отбеляза Пушков.

Той смята още, че в настоящия момент в САЩ са взели превес тези политици, които подкрепят агресията против Ирак.

„Днес те активно подкрепят военния сценарий по отношение на Сирия“, – каза руският депутат.

„На страниците на британската преса беше публикувано изявлението на Тони Блеър, който, според англичаните, трябва да бъде в затвора за престъпленията си. Той активно подкрепя военната акция против Сирия. Виждаме пълния синхрон между авторите на иракската война и тази агресия, който страните от Запада имат намерение да извършат по отношение на Сирия“, – каза Пушков.

4 отговора на “Как САЩ ще бомбардират Сирия / „Интерфакс“

  1. САЩ и НАТО преследват нефтените си интереси и депопулационните си интереси на 7 млрд жители на планетата. За какъв друг „синхрон“ намеква Пушков

    • Права се, но вие говорите за стратегически интереси, а Пушков говори за тактически интереси – по отношение извършването на конкретни действия в конкретно място. По-правилно би било да каже не „синхрон“, а „съвпадение на идеите (методите и тактическите цели) на авторите на тогавашната и на сегашната агресия“.

  2. Навсякъде, където в статията е преведено „ПРО – противоракетна отбрана“, трябва да бъде „ПВО – противовъздушна отбрана“. Разликата е твърде съществена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s