WikiLeaks: САЩ започва да сваля Башар Асад още от 2006 г.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????САЩ има намерение да свали Асад още през 2006 г. Това се потвърждава от дипломатическата кореспонденция, публикувана днес от WikiLeaks.

Според информацията, в края на 2006 г. президентът на Сирия Башар Асад засилил позициите си в сравнение с година преди това. „Но има уязвими места и проблеми, които помогат да ни позволят да засилим натиска към Асад и неговото близко обкръжение“, – пишат американските дипломати през 2006 г.

Syria's President Bashar al-Assad delivers a speech to a new cabinet he named last week, in Damascus„Всички действия, които отслабват сигурността на Аасад, служат на нашите интереси, защото той е неопитен, а извънредно малобройното му близко обкръжение, което по същество взема решенията, го прави уязвим в дипломатическата сфера, а това ще му навреди във вътрешен план и на международната арена“, – пише в публикувания документ с дата 13 декември 2006 г., съобщава Интерфакс.

Едно от слабите места на сирийския лидер е неприемането му от собственото му обкръжение, смятат от американското посолство в Сирия. През 2005 г. към американската дипломатическа мисия се обръщат хора, близки до администрацията на Асад – с намерение да обсъдят ситуацията в Сирия след свалянето на президента.

File picture of Syria's President Bashar al-Assad attending the Arab League summit in SirteОт кореспнденцията става ясно също, че сирийското общество ще одобри санкции против правителството, ако те са дело на САЩ. Един от най-важните методи за натиск върху Башар Асад са манипулациите за тесните му връзки с Иран, смятат от САЩ. В този случай ролята си ще изиграят опасенията на голяма част от населението в Сирия, които са сунити, които смятат, че по инициатива на Иран страната може да се превърне в шиитска. Друг начин да се дестабилизира страната бил чрез акцентиране върху неуспехите в политиката на Асад, провала на неговите реформи и проблемите в икономиката.

Припомняме, че преди дни Белият дом съобщи за вероятно решение за военна атака срещу Сирия.

Един отговор на “WikiLeaks: САЩ започва да сваля Башар Асад още от 2006 г.

  1. Вкарайте в Гугъл-търсачката следното: 0315_syria_saban.pdf
    Вижте документа в pdf, който излиза най-отгоре. Който чете на английски, ще има над какво да се замисли.

    Явно, през 2006 година е започнала подготовката за свалянето на Башар Асад. А през 2012 година е поръчан и разработен подробният план.

    Впрочем, ако някой все още не е разбрал за какво изобщо служат „тинк-танковете“ (НПО-та, наричани у нас „мозъчни тръстове“) – ето ви типичен пример: изготвяне на пъклени планове за употреба от Вашингтон. Къде „Ран-Ът“, къде „Оценка на вариантите за смяна на режима“… Това са техните типични „мозъчни продукти“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s