Ексклузивно! Американското разузнаване: Химическата атака е дело на сирийската армия / Foreign Policy, САЩ

Mideast Syria Chemical WeaponsНой Шехтмен

„Миналата сряда, в първите няколко часа след ужасната химическа атака източно от Дамаск, чиновник от министерството на отбраната на Сирия е провел панически телефонни разговори с командир на военна част от химическите войски, изисквайки отговори около употребата на нервно-паралитичния газ, в резултат на който загинаха повече от хиляда човека“, – така започва статията в блога The Cable в списание  Foreign Policy. Журналистът Ной Шехтмен пише, че тези разговори са били прихванати от разузнаването на САЩ. Затова САЩ сега заявяват, че са сигурни в съпричастността на режима на Асад към химическите атаки и Америка се кани да нанесе удар по Асад.

Прихванатите разговори подтикват към няколко въпроса. Кой е виновен за химическата атака – някой си „сирийски офицер, превишил полномощията си“? Или за атаката е получено разпореждане от висопоставено лице от режима на Асад?

Разузнаването на САЩ не разбира от каква логика са се ръководели сирийските военни, нанасяйки удара. Сега светът негодува, администрацията на Обама е готова да удари Сирия. Неназованият източник от американското разузнаване отбелязва: „Не ни е известно защо това се случи. Само знаем, че това е била дяволски глупава стъпка“.

Основавайки се на прихванатите разговори, разказите на лекарите и видеозаписите, американското разузнаване е сигурно, че на 21 август е било използвано химическо оръжие. Но САЩ за сега нямат улики, които традиционно се смятат за „златен стандарт“ при подобни казуси: образци от почвата, кръв и т.н.

В администрацията на Обама понастоящем спорят кое е по-добре да се направи – да се удари по Асад незабавно или да се даде време на инспекторите на ООН да съберат улики. Прес-секретарят на Белия дом Карни нарече работата на инспекцията на ООН излишна. Но гореспоменатият източник каза, че разузнавачите „са заинтересовани ООН да свърши започнатото“.

На какво основание разузнаването на САЩ е решило, че е бил използван нервно-паралитичен газ? Малолетните жертви са се задушавали, в някои случаи са умирали, зениците им са били силно свити, децата не са разпознавали родителите си. Открити са няколко почти здрави ракети: излиза, че те са били подготвени не за употреба като взривно средство, а за работа с газ.

Източник: Foreign Policy
http://thecable.foreignpolicy.com/posts/2013/08/27/exclusive_us_spies_say_intercepted_calls_prove_syrias_army_used_nerve_gas

3 отговора на “Ексклузивно! Американското разузнаване: Химическата атака е дело на сирийската армия / Foreign Policy, САЩ

  1. Не се излагайте ,вие сте сайт на „Че Гевара“ ,как може да цитирате лъжливите американски медии особенно такива боклуци като „Форин полиси“.

    • И лъжите също трябва да се знаят. След време ще е интересно да се проследи кой каква позиция е заемал.

  2. Глупости!Ако има химическа така то тя е е дело на закриляните от САЩ терористи.Наглите натовски лъжци фабрикуват повод за да напднат легитимното сирийско ръководство на президента Башар Асад.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s