ООН призова Иран за съдействие в преговорите за Сирия

9BD48497-3830-4763-A077-3A6A20AFD812_mw1024_sПредставители на ООН предлагат на Иран да използва влиянието си в региона и да убеди сирийските въстаници да седнат на масата на преговорите с правителството. Американските парламентаристи настояват Обама да обсъди с тях ситуацията в Сирия, а Япония е готова да сътрудничи с американците за разрешаване на кризата.

Преговорите с Иран бяха водени от зам. главният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Господин Фелтман сподели позицията на ООН, че Иран, отчитайки неговото влияние и лидерски позиции в региона, трябва да изиграе важна роля за осигуряването на страните в конфликта в Сирия на масата на преговорите на базата на Женевското комюнике, – заяви пред журналисти зам. официалният представител на световната организация Фархан Хак след завършване на посещението  на Фелтман в Иран.

Исканията на сенаторите

САЩ и Великобритания обявиха готовността си да започнат операция срещу правителството на Сирия още тази седмица. Повод за началото на операцията са данните от въстаниците за употреба на химическо оръжие край Дамаск. Информацията не е потвърдена от независим източник.

Американските генерали казаха, че разглеждат плана за нашествие в Сирия. Членовете на Конгреса изискват от президента Обама да прекрати парламентарната ваканция и да обсъди с представителите на политическите партии ситуацията в Близкия Изток.

„Готови сме да се съберем на спешна сесия, да разгледаме всички факти и да поемем отговорността за решението около вероятната военна намеса на САЩ в Сирийския конфликт, – се казва в писмото, което е изпрати на Обама представителят на републиканската партия Скот Ригел.

Позицията на Великобритания

Министър-председателят на Обединеното Кралство Дейвид Камерън може да вземе решение за нахлуване в Сирия буквално след броени часове. Консерваторите изискаха от него да свика парламента и да обсъди ситуацията в Близтия Изток. Камерън прекъсна депутатската ваканция. Заседанието ще се състои днес в Лондон.

Внезапен съюзник

САЩ и Великобритания са подкрепяни от държавите, които влизат в коалицията „Приятели на Сирия“. България влиза в тази коализиця. Важна роля сред тези държави играят Турция и Саудитска Арабия. Готовност за сътрудничество днес заяви Япония.

„Обезпокоени сме от изостряне на ситуацията в Сирия и тясно ще си сътрудничим със САЩ и другите дръжави в посока решеаване на проблема“, – заяви пред журналисти генералният секретар на кабинета на министрите на Япония Есихида Суга.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s