От Югославия до Сирия: лъжат, за да започнат война

00-kukryniksy-im-for-peace-and-disarmament-1979Американските военни са готови да започнат масирана операция срещу Сирия по заповед на президента, заяви министърът на отбраната на САЩ. Вашингтон за сега не е взел решение за започване на военните действия, но в средствата за масова информация вече попаднаха данни, че операцията, подкрепена от Великобритания и армиите на страните от близкоизточния регион, ще започне още в четвъртък. САЩ твърдят, че военната кампания срещу Сирия няма да прилича на тази в Ирак, Афганистан или Либия. Вашингтон е сигурен, че този пък доказателствата за използването на забранените химически оръжия са безспорни. Но същото се случи и тогава, когато американците твърдяха, че в Ирак има оръжие за масово поразяване.

За последните 15 години много международни конфликти завършваха с военната намеса на САЩ. Вашингтон продължава и до днес да твърди, че пътят към мира преминава през войната. Подобни аргумети чуваме и днес по отношение на Сирия.

Ако сравним изявленията на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл преди началото на войната в Ирак и речта на настоящия шеф на външната политика на Америка Джон Кери, ще открием забележителни сходства. Информацията за действията на правителствата на държавите, към които Вашингтон насочва военните си, постъпва в Белия дом чрез американски или чужди източници. Задграничните ни „приятели“ често се позовават на прихванати разговори или проследена кореспонденция, но никога не прилагат конкретни цитати.

САЩ винаги се оправдава, че работи за благото на държавата, обхваната от безредици. Така беше в Либия. По време на операцията там беше убит Муамар Кадафи. Барак Обама заяви: „Действахме бързо и хуманитарната катастрофа беше избегната“.

Но в резултат на военната кампания, Либия фактически се превърна в беззаконова и безконтролна държава. Власт там липсваше, а донякъде липсва и в момента. Държавата и до днес е в пълен хаос.

Ирак се оказа в същото положение. След свалянето на Саддам Хюсеин и влизането на НАТО в Багдад и другите иракски градове, взривовете нито спряха, нито се разредиха, а броят на жертвите расте с всеки изминал ден.

Споразумението в Рамбуйе, предложено за подписване от Югославия през 1999 г., задължаваше западната ни съседка да пусне миротворчески сили на територията си. След това последваха натовските бомбардировки, в които умираха мирни граждани.

Днес САЩ са решени да направят същото със Сирия. ООН не даде на Вашингтон разрешение за нахлуване, но и при Либия, Ирак и Югославия Белият дом действаше на своя глава.

Въоръженият конфликт в Сирия започна през 2011 г . Ситуацията се изостри след изявлението на правителствените противници, че в района на източна Хута против тях е бил използван зарин. По данни на опозицята, в болница са постъпили над 3 000 човека, 355 от тях вече са мъртви. От всички мъртви и потърсили спешна медицинска помощ, обаче, не се намери нито един, който да е част от опозицията. Не беше обгазен нито един терорист или метежник. Официален Дамаск отрече обвиненията на метежниците и предостави на ООН собствени доказателства – за съпричастността на опозицията към употребата на химическото оръжие.

Вице-президентът на Академията за геополитически проблеми Константи Сивков разказа пред руски медии за възможните последствия от военната намеса на САЩ в Сирия. Според думите на доктора на воените науки, сирийските метежници са в болшинството чуждестрани наемници, които воюват под знамето на „Ал-Кайда“. „Ако САЩ започне война, Америка ще застане фактически на страната на „Ал-Кайда“, а това ще доведе до ръст на доброволците, желаещи да воюват на страната на Башар Асад“, – смята Сивков. Според специалиста, това могат да са доброволци от северен Ирак и Иран, а също от Европа. „В борбата против терористите и Америка се сплотяват хората от арабския свят, които са шиити и християни“, – подчерта Сивков. В същото време привържениците на „Сунитския халифат“ от Либия, Египет и друти страни могат да се присъединят към борбата против официален Дамаск. „Няма да остане встрани и Израел. А това ознавача, че ще се появят други арабски сили, чиято цел ще бъде именно борбата против включилия се в конфликта Израел. Така войната ще се разпространи из целия регион на Близкия Изток“, – направи извода си Константин Сивков.

6 отговора на “От Югославия до Сирия: лъжат, за да започнат война

 1. Ето това видео ясно показва КОЙ изстрелва химическите заряди в Сирия:
  youtu.be/ypKAbtdl5qM

  • Вашингтон е заставил Ютюб да изтрие клипа. Ха-ха, колко са жалки!… Ето го отново тук:
   youtu.be/6Iqns5xeoYk

  • Кой, Соломон Паси е „малоумник недорасъл“ – нали? Да, подхожда му на ръста. Но на ума – не, той изобщо не е малоумник, той е многозлобник.

 2. Ако след всички тези събития и всичката излязла и публикувана в интернет информация, в България все още е останал поне един американофил, значи той ще да е някакъв абсолютен кретен. Нещо като Соломон Паси, да речем.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s