Саудитска Арабия заплаши Русия

Prince Bandar bin Sultan bin Abdul AzizШефът на разузнаването на Саудитска Арабия е предлагал на Русия съюз с ОПЕК, за да оттегли тя подкрепата си към Сирия. По адрес на Русия от негова страна е прозвучала скрита заплаха по повод безопасното провеждане на зимните олимпийски игри Сочи-2014.

В края на юли с неофициална визита в Москва е пристигнал шефът на Съвета по национална сигурност на Саудитска Арабия Бандар бин Султан. Преговорите са били около позицията на Русия по сирийския въпрос.

Тогава в средствата за масова информация бяха публикувани само кратки детайли около срещата му с президента на Русия Владимир Путин. Британското издание Telegraph публикува редица подробности за срещата.

Шефът на саудитското разузнаване заявил, че САЩ знае за тези преговори и ще подкрепи всички договорки, които се постигнат. Впрочем, във визитата на Бин Султан няма нищо странно: в продължение на 22 години Бандар бин Султан беше посланик на Саудитска Арабия в САЩ и е известен с прозвището Бандар Буш, заради връзките му със семейство Буш.

Бин Султан предложил на Русия сътрудничество на световния енергиен пазар. По данни на Telegraph, той предложил „съвместен контрол над цената и търговията с нефт на световния пазар“.

Бин Султан уверил Путин, че „Саудитска Арабия разбира интереса на Русия по отношение доставките на газ в Европа, а също и по отношение на редица проекти в Средиземно море, и няма да ги възпрепятства“.

Прозвучали и уверения, че в случай на сваляне на президента Башар Асад „Саудитска Арабия ще помогне на Русия да съхрани морската си база в Тартус“.

Предложенията за сътрудничество в нефтената област, а също и предложението за съхраняване на морската база в замяна на позицията на Русия по отношение на Сирия, според Telegraph, били „уловка“.

Не по-малко интересни изглеждат и завоалираните заплахи в думите на представителя на Саудитска Арабия.

Бин Султан заявил, че „гарантира безопасността на зимните Олимпийски игри в Сочи следващата година“. „Групите чеченски въстаници, които отправят различни заплахи по адрес на олимпийските игри, се намират под наш контрол“, – признал той.

С всичко това представителят на Саудитска Арабия фактически дал да се разбере, че не изключва проблеми около безопасността на игрите, ако позицията на Русия по отношение на Сирия не се промени.
Владимир Путин отговорил, че „руската позиция по отношение на президента Асад няма да се промени никога“. „Русия смята, че законният представител на сирийския народ е властта в Сирия“.

Шефът на сирийското разузнаване на свой ред заявил, че „военната развръзка около казуса Сирия е неизбежна“.

Събитията от последните дни на август фактически потвърждават, че в плановете на САЩ, Великобритания, Франция, Саудитска Арабия, Катар и редица други държави са влизали ескалация на конфликта и военна интервенция по отношение на Сирия.

4 отговора на “Саудитска Арабия заплаши Русия

  1. Този сайт бълва безкрай безсмислени и измислени статии, освен ако не копира някоя истинска от някъде. Какви са тези глупости …

    • И какво беше глупавото и измисленото? Не бъдете егоист, споделете го с нас – да ни предупредите, па да го знаем и ние…

  2. Колко сме впечатлени и изненадани! Сякаш не сме виждали рязани гадняри и хабер си нямаме, какво могат да кажат, как биха се държали и т.н.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s