Мълчанието на Путин / The New York Times

PutinСтивън Ли Майерс

„Русия пределно ясно каза, че обсъжда проблема с военната намеса около ситуацията в Сирия. Министърът на външните работи Сергей Лавров всеки ден предупреждава за рика от ескалация на насилието. Вице-премиерът заяви, че Западът общува с ислямския свят като „маймуна с граната в ръка“. Няколко маргинални коментатори предупреждават за началото на Трета световна война. Само един човек мълчи, макар именно неговият глас да има най-голямо значение“, – пише The New York Times.

Президентът Владимир Путин, както може да се забележи, не коментира публично съобщенията за химическата атака над мирните граждани в предградията на Дамаск, се казва в статията.

Впрочем, мълчанието на Путин изразява следното: Русия може да направи малко, за да спре военната намеса, ако САЩ и другите държави започнат действия без одобрението на Съвета по безопасност на ООН, смята авторът на статията Стивън Ли Майерс.

„Сирия е повече от удачен пропаганден ход. Докато критиците обвиняват Путин, че сляпо подкрепя твърдите действия на Асад, руският президент е обезпокоен от военната агресия и от ръста на ислямисткия екстремизъм“, – отбелязва изданието.

„От гледна точка на Путин, САЩ и партньорите им дадоха зелена светлина на екстремистките сили в няколко държави от Близкия Изток, което доведе до смяна на ръководството на държавите , от Ирак и Либия, до Египет и Сирия“, – пише вестникът.

Според автора, друг фактор за позицията на Путин е общото безразличие към тази война в Русия.

„Разриба се, че това са важни неща, но не са главните. Ще минем и без Сирия, ще минем и без Асад. Но да позволяваме на който и да е да говори, че играем по свирката на Вашингтон – това вече е недопустимо“, – цитира коментара на научния сътрудник на Института за световна икономика и международни отношения Георги Мирски изданието.

Източник: The New York Times http://www.nytimes.com/2013/08/29/world/middleeast/putin-on-syria.html?_r=3&

2 отговора на “Мълчанието на Путин / The New York Times

  1. Когато Путин мълчи, това е лошо. Значи крайно време е дошло да говорим ние!
    Ето ТАКА да говорим, например:
    youtu.be/_qGCDr1SY0c

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s