САЩ, Великобритания и Франция не се интересуват от мнението на ООН за Сирия

artleo.com-6636Президентът на САЩ заяви, че възможните удари по Сирия ще бъдат предупреждение към сирийските власти за неизползване в бъдеще на химическо оръжие. Но Барак Обама за сега не е решил дали да издаде заповед за началото на кампанията на американските военни части, които в момента са групирани недалеко от сирийското крайбрежие. Военната операция едва ли ще получи одобрението на Съвета по безопасност на ООН, защото против кампанията решително застанаха Русия и Китай.

Основният въпрос е: ще издаде ли президентът на САЩ заповед за нападение над Сирия, независимо от призивите на ООН да се въздържа задокеанската държава от бойни действия и да изчака резултатите от разследването и, както се изрази генералният секретар на световната организация, да се даде шанс за мирно решение на конфликта? От Вашингтон се чува гръмка и недвусмислена войнствена риторика, американските военни кораби са струпани около крайбрежието на Сирия и са готови за атака- Но президентът Обама заяви, че все още не е взел решение.

Но той даде да се разбере, че не трябва да се правят изводи, че удари няма да последват. „Ние можем да използваме специализирани методи, без да се забъркваме в продължителен конфликт. И това ще бъде предупреждение: „Прекратете с тези действия!“ В дългосрочна перспектива това може да въздейства положително върху нашата безопасност и да окаже позитивно въздействие в смисъл, че химическо оръжие повече няма да се употребява срещу невинни граждани“, – заяви Обама.

Разбира се, възниква въпрос: какви са тези „специализирани методи“ в условията на жестока гражданска война в Сирия, където враждуващите сили се обвиняват взаимно в престъпления. В момента в страната се намират инспектори от ООН – разследват обстоятелствата около химическата атака на 21 август. САЩ, Великобритания и Франция по-рано отхвърлиха резултатите от инспекцията, дискредитирайки мисията на ООН и казвайки, че са по-добре осведомени от който и да е за случилото се. Ето какво заяви Обама във връзка с доказателствата, с които американците разполагат: „Ние не вярваме – отчитайки средствата за доставка, ракетите, – че тези атаки са могли да бъдат дело на опозицията. Стигнахме до извода, че те са дело на сирийското правителство. А в такъв случай трябва да има последствия на международно ниво“.

Важно е да се знае, че разследването на ООН ще определи не кой е използвал химическо оръжие, а само дали е имало химическа атака.

Сирия призова ООН да разследва също кой, все пак, е извършил атаката. На 28 август сирийският представител към ООН помоли организацията да провери „още три участъка в покрайнините на Дамаск, където сирийски военнослужещи миналата седмица са били под въздействието на нервно-паралитичен газ“.

По-рано Дамаск призова да се разследват също и химическите атаки през март в Хан ал-Асал. Има доказателства, че химическото оръжие там е било употребено от метежниците. Но тези доказателства не са приети от САЩ и техните съюзници. Като цяло мартенските атаки са напълно игнорирани от САЩ.

Русия и Китай са против приемането на каквато и да е резолюция по отношение на Сирия от страна на ООН преди получаване на резултатите от разследването.

САЩ, Великобритания и Франция дадоха да се разбере, че са готови да нанесат удар и без мандата на ООН.

Президентът на Русия се изказа против военната агресия срещу Сирия и подчерта, че кръпопролитието може да се прекрати само по дипломатически път. Владимир Путин също осъди каквото и да е използване на химическо оръжие от страна на когото и да било.

Министърът на външните работи на Русия заяви, че събитията, случили се след химическата атака от 21 август, са насочени към разваляне на мирните преговори, по време на които страните в сирийския конфликт трябваше да изработят съвместно решение. Русия активно застъпва идеята за тази среща. Но, както е ясно, в дадения момент призивите за разследване и използване на дипломатически методи за разрешаване на конфликта не намират отклик.

Един отговор на “САЩ, Великобритания и Франция не се интересуват от мнението на ООН за Сирия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s